Slovenija

Menu

clear
star_border

Kako lahko svetloba čisti fasado?

  • Za dolgotrajno čiste fasade
  • Potrjeno z izkušnjami od leta 2007
  • Aktivno ščiti fasado pred organsko umazanijo

Pri izbiri fasadnega ometa moramo upoštevati veliko dejavnikov, ne le ceno. Eden od zelo pomembnih parametrov je obstojnost in dolgotrajno čist videz fasade.

Dolgotrajno čista fasada

Fasada ne izpolnjuje samo osnovnih funkcij na stavbi, kot so zaščita pred mrazom, hrupom, vlago, ampak mora biti v skladu z estetskimi in vizualnimi zahtevami. Obnaša se enako kot koža, ki je trajno izpostavljena obremenitvam različnih vplivov zunanjega okolja.

V projektu "čista površina" gremo v mikroskopsko globino materiala, saj vstopamo v območje ultra finih delcev atomov in molekul. Osnovni elementi so nano delci (manjši od 100 nm).

Napredna nanotehnologija se uporablja na mnogih področjih. V energetiki, na področju informacijske tehnologije, v medicini in farmaciji. Nanotehnologija tudi v proizvodnji gradbenih materialov odpira številne nove možnosti za razvoj. Omogoča rešitve mnogih tehnoloških izzivov, razvoj novih ter izboljšavo kakovosti že obstoječih proizvodov. Nanodelcev ni mogoče videti, kljub temu pa lahko dokažemo njihovo pozitivno delovanje - v obliki novih, učinkovitejših in trajnejših rešitev, ki so vedno bolj prisotne v gradbeništu.

Nanotehnologija

Nanotehnologija se ukvarja z ustvarjanjem, raziskovanjem in izkoriščanjem zelo majhnih delcev. Beseda "nano" izhaja iz grščine in pomeni nekaj podobnega "palčku". Strokovnjaki in mediji označujejo nanotehnologijo kot ključno tehnologijo 21. stoletja. Namesto "višje, še bolj" je njihov moto "postati manjši, hitrejši in še hitrejši".

En nanometer (nm = 1 milijoninka milimetra) ustreza približno eni desetini tisočinke debeline človeškega lasu. Osnovni elementi so nanodelci, navadno v velikostih od 0,1 do 100 nm. Gre za tako majhne delce, da jih ne moremo videti niti pod običajnim mikroskopom.

Običajen zaključni omet

Površina običajnega zaključnega ometa olajša nalaganje delcev umazanije.

Štruktúra Nanopor omietky pod mikroskopom

Mikroskopsko gladka površina Baumit NanoporTop s fotokatalizo otežuje nalaganje delcev umazanije.

Posebna površina Baumit Nanopor je mikroskopsko gladka in ima tako imenovano "nanoporozno" strukturo. Te "nanopore” so premajhne za delce umazanije, ki se zato le stežka lepijo na površino. Dodatno onesnaževanje fasade preprečuje nizek elektrostatičen naboj zaključnega sloja Baumit NanoporTop. Pod vplivom sonca (UV-žarki), dežja, vetra in temperaturnih nihanj se delci umazanije spirajo s fasade. Zaradi samočistilne sposobnosti fasada ostaja naravno čista in dalj časa lepa.

Nanopor pod mikroskopom

Pri zelo vodoodbojnih zaključnih slojih kapljica vode na površini izgubi svojo površinsko napetost ter ima posledično minimalen kontakt s površino in preprečuje kapljicam vode, da bi se zadrževale na površini. Odtekajoča voda pa ima tudi čistilno funkcijo, saj spira s fasade delce umazanije. 

Baumit Nanopor Top, zahvaljujoč tanki hidrofilni plasti na površini ometa, deluje na popolnoma nov princip. Vsebuje nanopore, ki absorbirajo vlago in zmanjšajo površino napetost kapljice vode. Vlaga se vpije v zgornjo plast ometa in med izhlapevanjem sprosti delce umazanije.

Hydrofóbny povrch omietky

Vodna kapljica na običajnem, hidrofobnem ometu ostane v obliki kroglice.

Hydrofóbny povrch omietky

Vodna kapljica ob stiku z Baumit NanoporTop izgubi površinsko napetost. Vlaga se absorbira v zgornji, hidrofilni sloj.

Kako deluje?

Čistenie fasády_krok 1
Čistenie fasády_krok 2
Čistenie fasády_krok 3

Aktiviranje fotokatalize


Fotokataliza je proces kemične razgradnje organskih snovi ob prisotnosti dnevne svetlobe.

Da bi se takšna reakcija zgodila, je v strukturo snovi potrebno dodati katalizator, ki se aktivira ob delovanju ultravijoličnega sončnega sevanja. Zahvaljujoč fotokatalizatorju in edinstveni moči svetlobe, je Baumit Nanopor pridobil še posebej učinkovit samočistilni učinek, ki ohranja fasado dolgotrajno lepo.

Razgradnja nečistoč


S pomočjo fotokatalize se delci umazanije na površini razkrojijo in z gibanjem zraka odstranijo ali deloma odpadejo.

Čišenje fasade


Nečistoče in alge ostanejo na površini fasade v neaktivni obliki, od koder jih odstranijo dež, vlaga, veter in gibanje zraka. Narava tako nenehno sodeluje pri čiščenju fasade. Nova edinstvena metoda zaščite pred organskim onesnaževanjem (na podlagi fotokatalize) je trajnostna z vidika varstva okolja in hkrati zagotavlja dolgotrajno čisto fasado z minimalnimi zahtevami po vzdrževanju v celotnem življenjskem obdobju.

Naložba v prihodnost

Na osnovi dolgoletnih izkušenj in razvoja je Baumit razvil visokokakovostne in dolgotrajne proizvode. Na fasadi se odražajo vplivi okolja: onesnaževanje in vremenski vplivi. Da bi ohranili lep videz stavbe, je treba po nekaj letih fasado obnoviti ali vsaj prebarvati, kar je povezano z dodatnimi stroški.

Zahvaljujoč posebnim lastnostim zaključnega sloja Baumit NanoporTop se prvotni videz fasade podaljša za dvakrat toliko kot pri običajnih fasadnih ometih. Zato se občutno znižajo tudi stroški vzdrževanja fasade. Pri obnovi fasade priporočamo Baumit NanoporColor - idealna rešitev za stavbe s toplotno izolacijo ali brez, še posebej v primeru pojava mikroorganizmov na površini fasade.