Temne fasade Baumit
star_border

Skrivnost dolgotrajno lepih temnih fasad 

Temne barve so trend, ki predstavljajo resničen izziv proizvajalcem zaključnih slojev. Pri Baumitu nam je uspelo zadostiti visokim zahtevam in ustvariti kakovosten ter dolgotrajno obstojen material.

Zakaj se fasada pregreje?

Temni odtenki vpijajo sončne žarke. Posledica je neželeno pregrevanje površine. Odtenke označujemo z vrednostjo HBW, ki pomeni odstotek odbite svetlobe. Za boljšo predstavo, HBW vrednost čisto bele barve je 100, kar pomeni 100% odboj svetlobe. Nasprotno črna barva popolnoma vpija svetlobo, zato je njena HBW vrednost enka 0. Pri tem sončno obsevanje povzroča segrevanje površine.

Toplotna izolacija na fasadi preprečuje uhajanje toplote iz notranjosti objekta, po drugi strani pa zadržuje sončno energijo, da ne prodre v notranjost.

Tako v ca. 5 mm debelem vrhnjem sloju fasade, sestavljenem iz osnovnega armirnega ometa in zaključnega sloja, pride do visokih temperatur in pregrevanja, kar lahko povzroči poškodbe na ometu in pojav razpok.

Ohladite fasado

Intenzivni odtenkiNa pomoč so priskočili proizvajalci pigmentov, ki so tržišču ponudili posebne, tako imenovane "cool" pigmente, ki vpijajo bistveno manj sončnega sevanja zaradi česar se površina manj segreva.
Kako so to dosegli?

Sončno sevanje je sestavljeno iz širokega spektra. Človeške oči zaznavajo le vidni del tega spektra, vidno svetlobo. Infrardeči spekter sončnega sevanja, ki ga ne vidimo, pa je tisti, ki povzroča segrevanje površine. Proizvajalci pigmentov so po letih raziskav uspeli razviti pigmente, ki odbijajo energijo sončnega sevanja. Posebno tisti del, ki povzroča segrevanje.

Fasadni ometi in barve Baumit

Pigmenti nove generacije so tudi v Baumit zaključnih ometih in barvah. Za boljšo orientacijo so barvni odtenki označeni z vrednostjo TSR, namesto z dosedanjo vrednostjo HBW. TSR je koeficient celotnega odboja sončnega spektra, kar pomeni koliko celotnega sončnega sevanja se odbije od površine.

Raziskave so pokazale, da lahko z uporabo "cool" pigmentov dosežemo znižanje temperature površine za več kot 10 ⁰C. To prav tako vpliva na temperaturo zraka v prostoru, ki se zaradi radiacije ne segreva več toliko.

Preprosta pravila

Pri izbiri barve hiše so priporočila zdaj enostavna. Za toplotno izolirane fasade uporabljamo preprosta pravila. Vse odtenke z vrednostjo TSR več kot 25 lahko na običajnih toplotnih izolacijah uporabljamo brez omejitev.

Kaj pa temnejši odtenki?

Tudi v tem primeru ni omejitev pri izbiri odtenka. Potrebno je upoštevati zgolj višjo ceno materiala in izvedbe. Tudi tu vrsta izolacije ne igra vloge. Uporabimo lahko mineralno volno in polistiren.

Potrebno je le povečati debelino osnovnega armirnega ometa, da dosežemo večjo elastičnost ali pa uporabiti disperzijski in z vlakni ojačan material za armirni sloj. Pri tem je dodana vrednost večja odpornost fasade proti udarcem.


Objekt s temno fasado

Izvedba armirnega sloja toplotne izolacije pod zaključnimi sloji s TSR < 20

Baumit open
Dvojno armiranje: 2x (Baumit openContact + openTex)
Skupna debelina armirnega sloja: 5 ‑ 6 mm

Baumit Star EPS
Var. 1: Dvojno armiranje: 2x (Baumit StarContact White ali StarContact Light White + StarTex)
Skupna debelina armirnega sloja: 5 ‑ 6 mm

Baumit Power
Standardno enojno armiranje: 1x Baumit PowerFlex + StarTex
Skupna debelina armirnega sloja: 3 ‑ 4 mm

Baumit Star Mineral
Dvojno armiranje: 2x (Baumit StarContact White ali StarContact Light White + StarTex).
Skupna debelina armirnega sloja: 6 ‑ 7 mm

Fasada s temno sivimi poudarki
0 Izdelek v košarici