Slovenija

Menu

clear
star_border

Kako izbrati ustrezno barvo fasade?

Najprej izberite osnovno, prevladujočo barvo fasade in šele nato poiščite dodatne barvne odtenke. Navdih najdete v svoji okolici. Na izbiro barve pa ne vpliva le okolica, ampak tudi barva strehe, oken in žlebov.

Nasveti

  • Izberite barve, ki se naravno pojavljajo v vaši okolici.
  • Izogibajte se preveč bleščečim in živim odtenkom. Če barve ne ustrezajo funkciji stavbe je videz le-te neprimeren in spremenjen.
  • Barva na veliki površini fasade običajno deluje svetlejša kot na majhni površini. Na to vpliva veliko dejavnikov, kot so svetloba, velikost ali površina.

Dodatne barve izberite iz iste barvne osnove. Ti odtenki se med seboj dopolnjujejo, izgledajo elegantno in harmonično. Pri intenzivnih in temnih barvah upoštevajte namig: uporabite jih kot detajl, na manjših površinah.

Barvni odtenki

Jedro sistema Baumit Life sestavlja 94 osnovnih barv. Vsaki pripada še 8 dodatnih odtenkov. Zadnja števka prikazuje svetlost odtenka. Razvrščene so od 1 do 9, pri čemer 1 pomeni najintenzivnejši odtenek, 9 pa najsvetlejšega. Nevtralni odtenki so odlična podlaga za prevladujočo barvo fasadne površine. Fasadi dajejo svež in naraven videz.

Navdih

Vas besede kot so slonovina, čokolada, vanilija, pesek itd. spominjajo na odtenek fasade, ki jo želite imeti? Za vsako barvo boste našli 4 variante barvnih odtenkov in priporočene barvne kombinacije.

Trendi

Želite nasvet arhitekta? Preverite »trende« in izberite svoj barvni odtenek glede na vrsto arhitekture, kot predlaga arhitektka Silvia Cejpekova. Pri kombiniranju barv tako ustvarjate s samozavestjo strokovnjaka. Vse barve so izbrane znotraj iste barvne osnove, za ohranitev medsebojne harmonije.

Psihologija

Strokovnjak za barve, umetnost in oblikovanje, prof. Axel Venn iz Berlina, obravnava 8 psiholoških vidikov barv. Sveže in modne barve so privlačne za mesta. Fasade pripovedujejo najboljše zgodbe, saj odražajo značaj ulic.

Koristni pripomočki za lažji izbor fasade

Farebná vizualizácia fasády
Orodje Color designer

Preiskusite se v barvnem oblikovanju fasad tipskih hiš.

Več
Štruktúry pre fasádu
Strukture

Barvo fasade lahko obogatite z izbiro strukture, pri čemer večja zrnavost pomeni tudi boljšo zaščito fasade.

Več

Razmislite!

Koliko barv prepoznate? Videti barve je sposobnost človeškega očesa in interpretacija zaznane svetlobe. Na prepoznavanje vplivajo tudi drugi dejavniki: svetlobni vir, kot gledanja, velikost opazovanega območja, struktura površine…Različni dejavniki lahko povzročijo, da zaznamo "isto" barvo različno. Izbor ustrezne barve naj bo zato premišljena odločitev.