Kako izbrati ustrezno barvo fasade
star_border

Kako izbrati ustrezno barvo fasade?

Najprej izberite osnovno, prevladujočo barvo fasade in šele nato poiščite dodatne barvne odtenke. Navdih najdete v svoji okolici. Na izbiro barve pa ne vpliva le okolica, ampak tudi barva strehe, oken in žlebov.

Nasveti:

  • Izberite barve, ki se naravno pojavljajo v vaši okolici.
  • Izogibajte se preveč bleščečim in živim odtenkom. Če barve ne ustrezajo funkciji stavbe je videz le-te neprimeren in spremenjen.
  • Barva na veliki površini fasade običajno deluje svetlejša kot na majhni površini. Na to vpliva veliko dejavnikov, kot so svetloba, velikost ali površina.

Dodatne barve izberite iz iste barvne osnove. Ti odtenki se med seboj dopolnjujejo, izgledajo elegantno in harmonično. Pri intenzivnih in temnih barvah upoštevajte namig: uporabite jih kot detajl, na manjših površinah.

Barvni sistem Life

Jedro sistema Baumit Life sestavlja več kot sto osnovnih barv. Vsaki pripada še 8 barvnih odtenkov. Zadnja števka prikazuje svetlost odtenka. Razvrščene so od 1 do 9, pri čemer 1 pomeni najintenzivnejši odtenek, 9 pa najsvetlejšega. Nevtralni odtenki so odlična podlaga za prevladujočo barvo fasadne površine. Fasadi dajejo svež in naraven videz. Pod vsakim zaključnim slojem najdete vse razpoložljive odtenke Baumit Life. 

Trendi

Preverite »trende« in izberite svoj barvni odtenek glede na vrsto arhitekture, kot predlaga arhitektka Silvia Cejpekova. Pri kombiniranju barv tako ustvarjate s samozavestjo strokovnjaka. Vse barve so izbrane znotraj iste barvne osnove, za ohranitev medsebojne harmonije.

Navdih

Vas besede kot so slonovina, čokolada, bela kava, pesek spominjajo na odtenek fasade, ki jo želite imeti? Za vsako barvo boste našli 4 variante barvnih odtenkov in priporočene barvne kombinacije.

Izberi odtenek

Oglejte si barvno paleto Baumit Life, izberite svoj barvni odtenek in poiščite popolne barvne kombinacije. 

Morda vas bo zanimalo tudi ↓

Odtenki bele
Bela ne gre nikoli iz mode

Barvni trendi prihajajo in odhajajo, klasična bela pa bo vedno priljubljena izbira ‒ še posebno na fasadi!

Več
Strukture
Kako izbrati zaljučni omet?

Zaključni omet in fasadna barva sta izraza, ki ju pogosto medsebojno zamenjujejo. Zaključni ometi so tankoslojni ometi v izbrani strukturi in barvi.

Več
Kaj nam sporočajo barve
Kaj nam sporočajo barve?

Človekovo počutje je odvisno od svetlobe in barv.

Več

Naroči barvni vzorec

Naročite vzorec fasadnega ometa na plošči in se prepričajte, ali ste izbrali pravi odtenek.

Več

Razmislite!

Koliko barv prepoznate? Videti barve je sposobnost človeškega očesa in interpretacija zaznane svetlobe. Na prepoznavanje vplivajo tudi drugi dejavniki: svetlobni vir, kot gledanja, velikost opazovanega območja, struktura površine … Različni dejavniki lahko povzročijo, da zaznamo "isto" barvo različno. Izbor ustrezne barve naj bo zato premišljena odločitev.

0 Izdelek v košarici