Kaj nam sporočajo barve?

Človekovo počutje je odvisno od svetlobe in barv. Barve imajo  zelo pomembno vlogo, saj neposredno vplivajo na naše počutje, razpoloženje in delovno storilnost.  To lahko še najbolj zaznamo v prostorih, kjer bivamo ali delamo.

Gledanje v žive barve, npr. v rdečo, razširi zenice, srce bije živahneje, umirjene barve – zelena, modra – pa znižujejo pulz; na prebavila ugodno vpliva oranžna, rumena je miselni stimulans, srce in pljuča krepi vijoličasta … 

Kako pa je z barvami fasad?


Najlepše in očem najbolj prijazne barve fasad spoštujejo okolico stavbe. Fasada stavbo vključi v okolje, hkrati pa s finimi detajli ustvari raznolikost in naravno pripomore k občutku urbanega prostora. 

Bela
podpira bogate, nasičene barve in deluje kot odlična kombinacija za enostavne in čiste arhitekturne oblike. Z belimi odtenki lepo poudarimo izražanje volumna in prostora ter z njihovimi svetlimi toni ujamemo čistost in enostavnost. Če se odločite za bele tone, bo fasada videti čista in jasna. Nekaj splošnih napotkov: svetel bel odtenek na veliki površini lahko (predvsem) v sončnih dneh povzroči blesk in je naporen za oči, zato priporočamo nežne odtenke bele.

Rumena
je najsvetlejša izmed barv se v naravi pojavlja na cvetovih, v zamolklih tonih pa jo najdemo na raznih kamninah in mineralih. Rumene stavbe imajo ekstrovertiran značaj in so sijoče, saj je rumena najmočnejša barva v vidnem spektru in nakazuje občutke dobrodošlice, optimizma in sreče. Nekaj splošnih napotkov: rumeno barvo kombinirajte z rjavimi toni (bež, oker, umazano beli odtenki) ali rdečo za doseganje navdušujočih rezultatov.
  
 
Rjava 
je zanesljiva, zemeljska. Poleg zelenih so v naravi najpogostejši rjavi toni. Rjavo barvo povezujemo z zemljo in naravo. Ko jo uporabimo na fasadi, bo ta delovala domače in udobno. Njena povezava z naravnim svetom naredi rjavo bolj pristopno od odtenkov sive ali črne. Nekaj splošnih napotkov: rjavo enostavno kombiniramo z njenimi svetlejšimi odtenki, umazano belo ali odtenki modre, sive in rdeče.

  
Rdeča 
je poživljajoča in živahna barva, ki zbudi največ pozornosti. Rdeča fasada bo privabila in obdržala opazovalčevo pozornost že v prvem trenutku. Obenem lahko rdeča deluje neobvladljivo in agresivno; da se temu izognemo, je bistvenega pomena kombinacija rdeče z drugimi harmoničnimi barvami. Nekaj splošnih napotkov: kombinirajte jo s svetlejšimi odtenki rjave (bež, oker) ali z umazano belo.

  
Modra
predstavlja mir in oddaljenost. Modra deluje pomirjujoče, lahko pa tudi hladno in vzvišeno. Navdih za fasade že desetletja iščemo v barvah neba in morja. Vendar se je treba zavedati, da bo fasada modrih tonov delovala hladneje in bolj zadržano od fasade sosednjih stavb. Nekaj splošnih napotkov: določeni modri odtenki delujejo harmonično skupaj s svetlimi, nevtralnimi barvami. Kombinirajte s sivo, svetlo rjavo in umazano belo za uravnotežen, hladen učinek.

  
Zelena
je barva rastlin, mirna in harmonična. Zelena je najpogostejša barva v naravi in v kombinaciji z drugimi harmoničnimi barvami spodbuja umirjen in spokojen občutek. Iskanje odtenka zelene, ki ponosno tekmuje s pristno lepoto narave, je lahko zapleteno. Zeleno uporabite na določenih delih fasade, da dosežete pravi učinek. Nekaj splošnih napotkov: kombinirajte jo z rjavo, oker, rumeno in umazano belo.
 
 
Siva
je nevtralna in suplementarna barva. Bistveno je, da izberemo odtenke sive, ki niso premočni in ki preostalih barv fasade ne zadušijo, temveč jih poudarijo. Siva daje stavbi formalen in resen učinek. Je odlična podporna barva za druge hladne tone, saj sama po sebi ne izstopa. Nekaj splošnih napotkov: kombinirajte jo s hladnimi rdečimi toni, modro in nežnejšimi rumenimi odtenki, kot je grenivka, da navdušite opazovalce.
  
Nevtralne in umazano bele 
so odlične za kombinacije z enostavnimi in čistimi arhitekturnimi slogi, saj poudarijo njihov volumen in obliko. Fasadi dajejo lahek in naraven videz ter stavbo mehko in prijetno vključijo v okolje.

Nekaj predlogov oz. barvnih trendov nam je predlagala barvna svetovalka Silvia Cejpek.

Kaj pa barve v notranjih prostorih?


V notranjosti je človek zaradi zaprtosti za barve še občutljivejši kot v naravi. Barve lahko učinkujejo intenzivneje in vznemirjujoče. Hitro je česa preveč. Barva na temnem ozadju se zdi svetlejša, na svetlem ozadju pa temnejša, barva na sivem ozadju je videti čista, če pa je ozadje čista barva, je videti sivkasta. Svetle barve prostor razširijo, temnejše ga zožujejo … Hladne barve prostor povečajo, tople pa znižajo in zožijo. 

Skrbno izberite barve za vaš dom, da se boste v njem počutili prijetno.

Barve v notranjih prostorih
0 Izdelek v košarici