Čas je za osvežitev fasade

Fasada je kot naša koža: če želimo, da opravlja svojo funkcijo in nas ščiti pred zunanjimi vplivi, moramo zanjo (po)skrbeti. Kljub temu da je fasadni sistem, ki ste si ga izbrali pred leti, še vedno enako učinkovit, pa zunanji videz ne prizanaša niti najbolj kakovostnim.  Ko se zima konča in posije sonce, najprej opazimo umazana okna, prah, neurejeno okolico … Sončni žarki  odkrijejo vse nepravilnosti in nas opozorijo, da je čas za pomladansko čiščenje. Znotraj in zunaj hiše.

Kaj pa fasada? Vzemite si nekaj minut časa tudi zanjo. Poleg energetske učinkovitosti in pozitivnega vpliva na kakovost bivanja fasada poskrbi tudi za zunanji videz hiše. Pomembno, da jo ohranjamo v dobrem stanju. Le tako bo opravljala svojo nalogo – nas ščitila pred zunanjimi vplivi, temperaturnimi nihanji, sodelovala pri uravnavanju vlage v prostoru in s svojim videzom polepšala okolico.  

Najpogostejše spremembe na fasadi, ki kličejo po prenovi:

Alge in plesen
Čas in zunanji vplivi, ki jim je izpostavljena vsaka fasada (sploh tiste v bolj vlažnem okolju), so razlog, da se na fasadi začnejo nalagati različni mikroorganizmi. Alge in plesni poskrbijo tudi za umazan videz fasade, poleg tega, da jo dolgoročno uničujejo. V tem primeru vaša fasada potrebuje vizualno prenovo. Najprej jo je treba seveda očistiti, ponovno zaščititi pred nastankom plesni in alg, nato pa osvežiti s fasadno barvo. Oglejte si postopek 👉 kako odstraniti mikroorganizme s fasade.

Razpoke in poškodbe
Tako kot čas načenja našo kožo, se lahko zob časa pokaže tudi na fasadi. Manjše razpoke in poškodbe so sicer na prvi pogled videti nedolžne, vendar so lahko vse prej kot to. Ko vlaga najde pot skozi razpoke, lahko uniči vse, kar je pod zaključnim slojem, celoten fasadni sistem, ki dolgoročno ne bo več mogel zagotavljati zaščite. Ko boste pregledali fasado, poslikajte razpoke in se povežite z mojstrom. Sanacija je lahko hitra in enostavna, če razpoke niso prevelike in še niso preveč poškodovale fasade. 

Idealen proizvod za majhne in velike razpoke ter sanacijo poškodb na fasadi je MultiWhite, ki se ga ni zaman prijelo ime multitalent. Pika na i vsake fasade je zaključni sloj. Če se izvaja le vizualna prenova objekta, jo zaključimo s fasadno barvo Baumit Color.

Umazanija
Če je umazana površina manjša in brez prisotnih mikroorganizmov, lahko to storite tudi sami. Oglejte si korake, s pomočjo katerih odstranite umazanijo s fasade 👉 umazanija na fasadi. Ključen proizvod, ki ga bosta potrebovala vi in vaš mojster, je Baumit ReClean ‒ koncentrirano čistilo za fasade, ki ima sposobnost odstranjevanja umazanije in maščob. Uporaba je enostavna, glede na stopnjo umazanije ga razredčite z vodo. 

Osvežitev barve fasade

Osvežitev fasade je tudi čas, da morda spremenite barvo. Barvnih odtenkov je ogromno, pravilo pa le eno ‒ pri izbiri barve ni priporočljivo, da bi se zanašali zgolj na trenutni navdih ali okus. Izbira barve fasade naj odraža odtenke, ki se naravno pojavljajo v okolici stavbe. Navadno opazimo zemeljske tone: sive, rjave odtenke, naravne barve. Pomembno je, da se barva fasade sklada z okoljem, v katerem stoji objekt. Na izbiro barve pa ne vpliva le okolica, ampak tudi barva strehe, oken in žlebov. Nekaj namigov glede barv in kombinacij poiščite tukaj.

Če vas zanima še kaj, vam bomo z veseljem odgovorili!
Pošljite nam vprašanje ali se obrnite se na naše prodajno-tehnične  predstavnike na trgu.