Dobro je vedeti o betonu

Beton je eden najpogostejše uporabljenih gradbenih materialov. Je poceni in trpežen, uporabimo ga lahko v zahtevnih gradbenih projektih ali kot sestavino za izdelavo dekorativnih izdelkov, tudi umetnin. Beton nesporno ponuja neskončne možnosti oblikovanja! Izkoristite njegov potencial. 

Kakšen beton izbrati?
Za manjša gradbena dela in tudi izražanje umetniške žilice priporočamo uporabo že pripravljenih betonskih mešanic. To je odlična bližnjica, ki prihrani čas.

  • Priročno pakiranje: 25 kg,
  • enostavna priprava (dodati potrebno le vodo) in 
  • zagotovljena kakovost materiala so tiste prednosti, ki prepričajo.


Tako lahko pripravimo tudi manjše količine betona. Suho mešanico, ki ostane, lahko shranimo in jo uporabimo pri naslednjem projektu. 

Kaj je dobro vedeti o betonu?
Na lastnosti betona vpliva tudi strjevanje in pogoji v katerih se strjuje. Izpolnjena morata biti dva pomembna pogoja: ustrezna vlaga in temperatura. Dober končni rezultat bo dosežen, če je relativna vlažnost zraka visoka in temperatura ni prenizka. Površino betona lahko ohranjamo vlažno tudi s škropljenjem že vgrajenega betona ali prekritjem s PVC folijo.Kako pa je s trdnostjo betona? Beton je pohoden že po 24 urah, vendar projektno tlačno trdnost doseže šele po 28 dneh. Nosilni elementi in betonske plošče morajo ostati podprti z opažem do dosega primerne tlačne trdnosti za odstranitev opaža.

Razred tlačne trdnosti betona oz. marka betona
V »betonskih« debatah se večkrat pojavi izraz marka betona (MB). Gre za staro oznako lastnosti betona, ki jo je danes nadomestil izraz razred tlačne trdnosti betona (npr. C 20/25 → C = concrete oz. v prevodu beton). Pa gremo še malo na področje fizike: tlačno trdnost betona določimo s preizkušanjem vzorca standardnih dimenzij v laboratoriju. Preizkus se izvede tako, da se vzorec betona, ki je star 28 dni, skuša streti. Napetost (N/mm² oz. MPa), ki je potrebna, da vzorec stremo, predstavlja razred tlačne trdnosti – marko betona.
V praksi se pogosto uporablja beton »marke 20« oz. »marke 30« → tlačna trdnost betona »marke 30« spada v razred C 25/30 (Baumit HobbyBeton), »marke 20« pa v C 16/20 (Baumit Beton B20)

Standard kakovosti EMICODE
Betoni Baumit nosijo oznako  Emicode EC 1 plus. Gre za mednarodno priznani standard kakovosti za gradbene izdelke z nizkimi emisijami. Postavlja smernice za zaščito zdravja potrošnikov in varstva okolja. Sistem Emicode je razdeljen v tri kategorije, ki opisujejo obnašanje emisij v označenem izdelku.
Najbolj  ekskluzivna kategorija „zelo nizkoemisijska“  je prav EMICODE EC 1 plus.Če vas zanima še kaj, vam bomo z veseljem odgovorili!

0 Izdelek v košarici