5 nasvetov za kakovosten spanec

Verjetno vas ne bo presenetilo dejstvo, da človek običajno 90 odstotkov časa preživi v zaprtih prostorih. Raziskave so pokazale, da 65 odstotkov tega časa preživimo doma. In še bolj zanimivo -  kar tretjino življenja preživimo v samo eni sobi.

Pomislite, kaj vse počnete za zdravo življenje. Morda ste pozorni na to, kaj pojeste in koliko se gibljte. Pa ste kdaj  razmišljali o tistem enem prostoru, kjer preživite tretjino svojega življenja? Spalnica je seveda namenjena predvsem spanju. Če ste torej o svoji spalnici razmišljali, ste si gotovo kupili udoben vzglavnik in odejo. Vendar na vaš spanec vplivajo še številni drugi okoljski dejavniki. V spalnici že vnaprej poskrbite za kar najboljše razmere, saj boste lažje zaspali ter spali trdneje in bolje. Ne pozabite: spanec je temelj dobrega zdravja!

5 NASVETOV ZA DOBER SPANEC IN KAKOVOSTEN SPALNI PROSTOR


Privadite možgane in naredite prostor za spanje

Zveni samoumevno, vendar je treba spalnico zasnovati tako, da vas sprošča. To pomeni, da je treba odstraniti stvari, ki stimulirajo možgane, na primer televizor ali mobilni telefon. Zato pospravite elektronske naprave in v spalnici ne delajte. Možgane navadite, da je to prostor za spanje in sprostitev.

spalnica

Zatemnite spalnico (in modro svetlobo)

Ko se proti večeru pripravljate k počitku, blokirajte vsakršno modro svetlobo. Ta draži možgane še nekaj ur po tem, ko jo izklopite. Pospravite elektronske naprave, ki oddajajo modro svetlobo (ali namestite programsko opremo, ki prilagaja barvo zaslona), navadno žarnico pa zamenjajte s takšno, ki jo lahko zatemnite, da bo oddajala toplo svetlobo, ki spodbuja spanje. Motečo svetlobo lahko pred spanjem blokirate z zatemnitvenimi senčili ali zavesami ali s spalno masko. Tako boste telesu dali najboljše pogoje, da ostane v spečem stanju.

Poskrbite za zrak (in zase)

Vsak dan vdihnemo okoli 11.000 litrov zraka, od tega tretjino v spalnici. Razmislite o nakupu naprave za uravnavanje klimatskih razmer, kot so prenosni čistilniki zraka (ali stanovanjski filtrirni sistemi), ki bodo ujeli prah v zraku. To je še posebej pomembno, če živite blizu zelo prometne ceste ali na območju, kjer je zunanji zrak onesnažen. Če je kakovost zunanjega zraka izrazito slaba, ne odpirajte oken. V hladnih, suhih mesecih je koristno uporabljati prenosni vlažilnik zraka – optimalna vlažnost je dobra za kožo in dihala, poleg tega pa skrajša čas preživetja mikrobov, ki se prenašajo po zraku.

spalnica

Ostanite "hladni"

Ko zaspimo, se naše telo začne ohlajati. Tako sta uravnavanje sobne temperature in stalna nižja temperatura v spalnici dva od odločilnih dejavnikov kakovosti spanja. Da vam bo vso noč prijetno, ciljajte na sobno temperaturo 18, 19 °C. Posteljnino in odejo prilagodite letnemu času, da najdete optimalno območje ugodja. Med toplimi poletnimi nočmi uporabljajte stropni ali prenosni ventilator in/ali pustite okna priprta, da poskrbite za gibanje zraka v prostoru. 
  
Zadušite zvoke

Nereden, nepričakovan zvok je eden ključnih motilcev spanja. Nekateri ljudje ugotavljajo, da šum prenosnih čistilnikov zraka zaduši druge zvoke, na voljo pa so še druge naprave, s katerimi lahko ustvarite sproščajočo zvočno kuliso. Ko ste pripravljeni za spanje, nastavite pametni telefon in druge naprave na tiho delovanje. Po potrebi si omislite čepke za ušesa.

In na koncu še prvi korak. Izberite kakovosten notranji omet. Meritve v raziskovalnem centru Viva park so pokazale, da lahko že zelo tanek sloj mineralnega ometa (od 1,5 do 2 cm) občutno izboljša klimo v prostoru zaradi svoje sposobnosti uravnavanja vlage. Tako zagotavlja enakomerno zračno vlago v prostoru in s tem tudi zdrav zrak.  Naš namig: Baumit Klima.


Viri: raziskovalni center Viva park  Harvard, School of public health

0 Izdelek v košarici