3 koraki do zdravega bivanja

Redno gibanje, zdrava prehrana, skrb za duševno zdravje so glavni dejavniki, ki nas ohranjajo zdrave in vitalne. Kaj pa dejavniki v stavbi? 

Na naše zdravje in splošno počutje vplivajo trije pomembni dejavniki:

 • zdrava prehrana,

 • redno gibanje,

 • kakovostni bivalni prostori. 

Trije stebri zdravega bivanja

Večino življenja preživimo v zaprtih prostorih. Na naše počutje vplivajo številni dejavniki, kot so sobna temperatura, vlažnost v prostoru, kakovost zraka … Močna nihanja vlage in temperature, slabo prezračevanje in povečana količina prašnih delcev so lahko krivi za težave dihalnega trakta, slabo pljučno funkcijo ter bolezni srca in ožilja. Zato ni nepomembno v kakšnih domovih živimo.

Z gradnjo se postavijo zdravi temelji, ki bodo imeli dolgoročen vpliv na kakovost našega bivanja. Zato izbirajte pametno! 

Pa si oglejmo tri pomembne ugotovitve -  tri stebre zdravega bivanja, ki se med seboj povezujejo in ustvarjajo optimalne razmere za naše bivanje. Po petih letih intenzivnih raziskav in več milijonov obdelanih podatkov je dokazano, da so za zdravo bivanje potrebni: 

 • dobra izolacija (kakovostni fasadni sistem) v kombinaciji z 

 • masivno gradnjo in 

 • mineralnim notranjim ometom, ki ima sposobnost uravnavanja vlage v prostoru. 

Pojdimo korak za korakom.

1.    NAJPREJ IZOLACIJA  – zaščita in toplota
Izolacija poskrbi za energetsko učinkovitost hiše. Z učinkovito toplotno izolacijo so stene v hladnih mesecih tople, poleti pa optimalna izolacija deluje kot naravni klimatski sistem. Optimalna izolacija ne vpliva samo na sobno temperaturo. Dobro izolirana fasada ima pozitiven vpliv tudi na vlažnost zraka v prostoru in zavira nastanek plesni. Spoznaj fasadne sisteme Baumit

 2.   NOTRANJA VREDNOST – naravno in zdravo bivanje
Klima v prostoru je odvisna tudi od ometa. Mineralni omet Klima White ima sposobnost, da v relativno kratkem času shrani preseženo količino vlage in jo pri nizki zračni vlažnosti ponovno odda v prostor. Enakomerna vlažnost v prostoru je ključ do zdravega zraka.

 3.    STABILNA OSNOVA – varnost in udobje
Masivne stene, stropi in tla so stabilna osnova vsake stavbe. Prednost masivnih sten je v tem, da se prostori pregrejejo ali ohladijo veliko počasneje - pozimi zadržujejo toploto, poleti pa v hiši ohranjajo prijetno svežino.  Masivna konstrukcija ima pozitiven učinek tudi na zvočno izolativnost.

Več je več – več kot je mase, boljše je »shranjevanje« energije in boljši je zrak v prostoru. 

Vizija zdravih stavb

S sledenjem vsem trem pomembnim stebrom zdravega bivanja smo bližje uresničitvi naši želji, da bi vsi ljudje bivali v zdravem, energetsko varčnem in lepem okolju!

Zakaj pri gradnji izbrati materiale Baumit? Ker razvoj proizvodov sledi naslednjim ciljem: 

 • za zdravo bivalno okolje,

 • za boljše počutje v vašem domu,

 • za močno in zanesljivo osnovo,

 • za kakovostno in trajnostno naravnano bivanje,

 • za moderen in kreativen prostor.

Vsa navedena dejstva so podprta s podatki iz raziskovalnega centra Viva park, ki sodi med največje raziskovalne projekte na področju gradbenih materiala v Evropi. V Viva parku vsako leto pridobijo in skrbno analizirajo več kot  1,5 milijona podatkov ter dokazanih spoznanj o pozitivnih učinkih gradbenih materialov Baumit na zdravo bivanje.   

Zdravo bivanje ni mit. Če vas zanima še kaj, vam bomo z veseljem odgovorili!

0 Izdelek v košarici