Revitalizacija: Stare stavbe s svežim videzom

Ali veste, da je v Sloveniji  70% stavb starejših od trideset let, kar tretjina gospodinjstev pa živi v stanovanjih, ki imajo vsaj eno od pomanjkljivosti: puščajoča streha, vlažne stene, temelji ali tla, trhli okenski okvirji ali trhla tla. Ta statistika nas postavlja v sam vrh Evropske unije. Čas je, da sestopimo s takšnih vrhov. Kako?

Staro ne pomeni vedno slabo, potrebuje pa več vzdrževanja in nege. Ni vsaka obstoječa stavba enaka drugi, zato je mogoče šele po strokovni presoji razjasniti, ali je vredna prenove oz. ali je bolje zgraditi novo. Vendar obstajajo številni tehtni razlogi za strokovno prenovo stare nepremičnine. 
Sanacija je pogosto cenovno ugodnejša od novogradnje. Lahko se odločimo tudi za postopno prenovo, ki je prilagojena finančnim razmeram. Sanacija je tudi ekološko dragocena.

Pa poglejmo tiste najbolj vidne napake na fasadi, kjer zadostuje revitalizacija

Fasada ni le dekoracija, temveč tudi zaščitna plast vsake stavbe. Kot taka je vsakodnevno izpostavljena številnim vremenskim vplivom, ki lahko sčasoma pustijo svoj pečat. Obstaja veliko različnih dejavnikov, ki lahko fasadi odvzamejo njen prvotni sijaj in preprečijo njeno normalno delovanje, od zbledelosti zaradi sonca, okužb z algami ali plesnimi do globokih razpok.

Zakaj je sanacija razpok tako pomembna?

Razpoke so posledica različnih vplivov, kot so npr. vremenski vplivi, toplotne obremenitve ali dotrajanega gradbenega materala.

Že manjše lasaste razpoke lahko s časom povzročijo trajne poškodbe na stavbi.

Večje razpoke  zahtevajo takojšnje ukrepanje, ker lahko voda, ki pride skoznje, povzroča resno škodo. V kombinaciji z nizkimi temperaturami (zmrzovanje) lahko takšna poškodba privede do resnih težav in nadaljnjih poškodb gradbene osnove.

Seveda ne smemo pozabiti tudi na nezdrave bivalne razmere, ki se odražajo v notranjosti stavbe. Posledica je lahko razvoj plesni na notranji strani stene.

Kako ukrepati?

Težavo je potrebno sanirati. Vedno. Baumit MultiWhite je vsestranski proizvod, ki smo mu dali vzdevek MultiTalent, saj ga lahko uporabljamo pri mnogih gradbenih delih. Primeren je za ometavanje, popravila, izravnavo neravnin, reprofilacijo okrasnih elementov … Nezamenljiv je pri prenovah in sanacijah starejših fasad. Odlične lastnosti izdelka omogočajo uporabo tako zunaj kot znotraj. Skratka, gre za proizvod, ki je obvezna oprema vsakega mojstra v gradbeništvu.

Ja, ni vse staro za na odpad. Z malo občutka, veliko strokovnosti in dobre volje je možno prenoviti še tako staro graščino, ki kljubuje času že od srednjega veka, kot je grad Štanjel. Tukaj je naš multitalent odigral glavno vlogo. Pomen prenove so prepoznali tudi žiranti Life Challenge 2020, ki so projekt uvrstili med šest najboljših zgodovinskih prenov v Evropi. Bravo!

Marsikaj se da popraviti in povrniti v prvotno stanje. Če potrebujete kakšen nasvet smo vam z veseljem na voljo.  

0 Izdelek v košarici