Kako izbrati notranjo barvo?

Ko iščete pravo barvo za notranje stene, naletite na veliko različnih poimenovanj: disperzijske barve, disperzijsko-silikatne barve, lateks barve, silikatne, mineralne in apnene barve.

Porodi se mnogo vprašanj in iskanj odgovorov. Katero barvo izbrati? Cenejšo, brez konzervansov, hitreje sušeče ali bolj zračno? Tukaj lahko preberete, katera vrsta notranje barve je primerna za vaš namen.


Kakšna je disperzijska barva?

To je poimenovanje za zelo pogosto barvo. Beseda izhaja iz latinske besede dispergere, kar pomeni razpršiti. Disperzija pa pomeni zmes vsaj dveh snovi. V disperzijski barvi so polnila, pigmenti, 8–15 % veziv in aditivi, razpršeni v vodi v najfinejši obliki.

Za kaj je primerna disperzijska barva?

Disperzijska barva se uporablja kot stenska in stropna barva. Zaradi majhnega krčenja med sušenjem je še posebej primerna za barvanje sten, ki so bile že večkrat premazane z barvo ali obložene s tapetami. Je dobro prekrivna že po prvem nanosu. Gre za univerzalno barvo, ki jo lahko nanesete na skoraj vsako površino, tako na mavčne plošče kot na reliefne tapete ali omet. Druga prednost je njena cena. Je cenejša od mineralne barve. Njena »slabost«: nižja vrednost pH (po sušenju približno 7, to je nevtralni pH).

Kaj je tako posebnega pri mineralnih barvah?

Posebnost mineralne barve je že v imenu: vezivo, kot je kalijevo vodno steklo, je izključno mineralno. Mineralna barva je povezana tudi s pojmom zdravo bivanje. Visoka vrednost pH namreč zmanjšuje verjetnost razvoja plesni in bakterij. Kako prepoznati mineralno barvo? S podlago je neločljivo povezana. Mineralni premazi imajo še eno prednost pred disperzijskimi barvami z organskimi vezivi: ob izpostavljenosti vročini ne postanejo mehki, lepljivi ali statično nabiti, kar pomeni, da je manj verjetno, da se bo na površino usedal prah.

Kaj vsebuje mineralna barva?

Mineralne barve vsebujejo predvsem anorganska – mineralna veziva. Med njimi so apno, silikat in cement. Delež organskih sestavin je < 5 % (samo pri disperzijskih silikatnih barvah). Poleg tega se dodajajo pigmenti, polnila in voda. Barva Baumit KlimaColor je visokokakovostna naravna mineralna barva na osnovi silikata.

Za kaj je primerna mineralna barva?

Mineralna barva je idealna za povsem mineralne podlage, kot so omet, beton, zid in vlaknocementne plošče. To pomeni, da tudi stena, ki diha, ostane zračna. Premaz je odprt za difuzijo vodne pare, kar pomeni, da je zračen ter neškodljiv za zdravje in okolje. Silikatne, apnene in cementne barve so v tekočem stanju zelo dražilne, zato ne pozabite na rokavice in zaščitna oblačila! Tudi barvitost je tu bolj umirjena kot pri disperzijskih barvah. Idealno za ljubitelje umirjenih barv in pastelnih odtenkov.

Mineralna barva kot čistilec zraka v prostoru

V Baumitovem raziskovalnem centru so razvili Baumit Ionit Color, mineralno barvo, ki je več kot le zelo zračna, je brez onesnaževal, topil in mehčal. Aktivira namreč naravne zračne ione, ki ustvarjajo kakovost zraka v prostoru, podobno tisti v bližini vodnih slapov. Zračni ioni vežejo tudi droben prah, cvetni prah in aerosole. Najboljše pa je, da stenska barva vedno znova aktivira zračne ione. To dokazujejo znanstveni testi.

 

Ponovimo! Kakšna je razlika med mineralno in disperzijsko barvo?

Pri disperzijskih barvah je vezivo organsko, pri mineralnih pa pretežno mineralno. Zaradi tega mineralna barva zelo dobro diha. Njena cena je nekoliko višja.


0 Izdelek v košarici