DIHAJTE BOLJ KAKOVOSTNI ZRAK  V ZAPRTIH PROSTORIH

Sodobni človek preživi skoraj 90% svojega življenja v zaprtih prostorih. Dobra kakovost zraka v zaprtih prostorih je bistvena za zdravo bivalno in delovno okolje. Na kakovost zraka v zaprtih prostorih vpliva več dejavnikov: zrak v zaprtih prostorih je označen kot dober predvsem, če je bogat s kisikom, brez vonja in z nizko vsebnostjo onesnaževal.

Rezultati meritev v raziskovalnem centru Viva park kažejo v kolikšni meri lahko gradbeni materiali vplivajo na bivalno klimo in kaj lahko storimo za izboljšanje kakovosti zraka v zaprtih prostorih.

Kakšna je povezava med vonjavami in vrstami gradnje?

Nezaželeni vonji, ki jih povzročajo gradbeni materiali, niso le nadležni, temveč lahko kažejo tudi na uporabo škodljivih snovi. Vonjave običajno povzročajo različne snovi.

Posebej usposobljeni strokovnjaki za vonjave so 7 in 14 mesecev po zaključku gradnje v raziskovalnem parku Viva opravili teste vonjav.

Rezultati:

− Obstaja jasna povezava med zaznanimi vonjavami in izbrano vrsto konstrukcije.
− Vse betonske in opečne hiše so imele pri meritvah vonja nizko intenzivnost vonja in jih je bilo mogoče razvrstiti kot nezaznavne. Hiše iz masivnega lesa in lesene montažne hiše so tudi po 14 mesecih še vedno izkazovale visoko intenzivnost vonja, sam vonj pa je bil zaznan kot neprijeten. Zato so bile te vrste gradnje razvrščene kot »opazne«.

Meritve je nadzoroval in ocenjeval IBO Innenraumanalytik OG, Dunaj.
Obdobje projekta: 2015−2017.

Kateri gradbeni materiali res vsebujejo malo onesnaževal?

Zdravo domače okolje in tema onesnaženosti prostorov postajata vse pomembnejša. Da bi ugotovili, koliko onesnaževanja povzročajo posamezne vrste gradnje, smo v raziskovalnem parku Viva večkrat izvedli meritve onesnaževal HOS* in formaldehida.

* Hlapne organske spojine (kemični dražljaji in snovi z neprijetnim vonjem, ki zlahka izhlapijo in se sproščajo že pri nizkih temperaturah).

Rezulati:

− Beton in opeka

Stavbe iz betona in opeke z mineralnim notranjim premazom/sistemom so bile takoj po dokončanju večinoma brez HOS. V te masivne hiše bi se bilo mogoče vseliti takoj po dokončanju.
− Hiša z leseno okvirno konstrukcijo (montažna hiša)
Pri hišah z lesenim okvirjem so se v prvih mesecih po dokončanju pokazale povišane vrednosti HOS. Pri tem tipu stavbe bi morale občutljive osebe počakati nekaj mesecev, preden bi se vselile, če je to mogoče.
− Hiša iz masivnega lesa
Hiša iz masivnega lesa je dolgo časa oddajala snovi, značilne za les, kot so terpeni. Vsak, ki gradi leseno hišo, mora upoštevati, da so lahko v določenih okoliščinah (odvisno od vrste in narave lesa) specifične lesne snovi zelo dolgo prisotne v notranjem zraku.Meritve je nadzoroval in ocenjeval IBO Innenraumanalytik OG, Dunaj.
Obdobje projekta: 2015−2017.

Kako izboljšati kakovost zraka v prostoru z zračnimi ioni?

Zračni ioni so majhni, električno nabiti delci, ki se pojavljajo v naravi. Znanstvene študije so pokazale, da imajo zračni ioni pozitiven učinek na kakovost zraka v zaprtih prostorih, saj med drugim zmanjšujejo količino cvetnega in drobnega prahu v zraku v zaprtih prostorih. Poleg tega so poskusi na ljudeh pokazali, da lahko zračni ioni pozitivno vplivajo na mentalne zmogljivosti.

Z uporabo posebnega funkcionalnega premaza (Baumit Ionit) je mogoče ciljno povečati koncentracijo zračnih ionov v notranjih prostorih.

Meritve zračnih ionov so bile opravljene v raziskovalnem centru Viva park od septembra 2016 do 2017. Pokazale so, da je bila povprečna koncentracija zračnih ionov v hišah s premazom Baumit Ionit približno dvakrat višja kot v enako zgrajenih hišah brez premaza Baumit Ionit.

Meritve je izvedlo in ocenilo podjetje Baumit Beteiligungen GmbH v sodelovanju s podjetjem HTL Rosensteingasse na Dunaju.
Obdobje projekta: 2015−2017.


Primerjava
0 Izdelek v košarici