Odtenki bele v kulinariki

Odtenke bele najdemo povsod. V naravi. Na neskončnem nebu. V modi, umetnosti ... In tudi na krožniku. Glede na to, da je leto 2021 posvečeno odtenkom bele, smo pogledali na večno belo tudi z drugimi očmi, ki so na prvi pogled daleč stran od gradbeništva. Pa so res?  

Kulinarično ustvarjanje

Tokrat nam je pogled ušel na sladice. Tudi tukaj najdemo neskončno veliko odtenkov bele.
Recept, ki ga delimo so beli krofki v kombinaciji z “velvet” rdečo. Recept smo si sposodili na spletni strani sketa.si. Krofki kar kličejo po ugrizu!  


fotografija: sketa.si

Kaj potrebujemo za izdelavo slastnih krofkov?

Sestavine za testo:

170 g moke
10 g kakava
Ščep soli
160 g masla
170 g sladkorja
3 jajca
50 g  grškega jogurta
1 žlička vaniljevega ekstrakta
1 žlička kisa
½ žličke sode bikarbone

Sestavine za kremo:

150 g bele čokolade
70 g grškega jogurta

Priprava krofov:
1. Pečico segrejemo na 175 °C in pripravimo silikonski model za krofe. 2. V skledi zmešamo maslo sobne temperature in sladkor. Mešamo 3-5 minut, da dobimo svetlo in kremasto maso. 3. Nato k maslu postopoma primešamo jajca. Jajca in maslo morata biti sobne temperature, da se nam med mešanjem ne “sesirita”. 4. Dodamo grški jogurt in vaniljev ekstrakt ter premešamo. 5. Sedaj k masleni masi postopoma dodajamo presejano moko, kakav, sol in barvilo v prahu. 6. Na koncu vmešamo kis in sodo bikarbono. 7. Maso prestavimo v vrečko za brizganje in odrežemo konico. 8. Sedaj se lotimo brizganja krofov. Model za krofe napolnimo le do polovice, saj bodo krofi med peko precej vzhajali. 9. Krofe prestavimo v ogreto pečico in jih pečemo 12 minut. Ker se pečice razlikujejo priporočam, da po 10 minutah peke, z zobotrebcem preverimo koliko je krof pečen. 10. Pečene krofe previdno odstranimo iz modela in jih prestavimo na rešetke, da se popolnoma ohladijo. 
Priprava obliva:
1. V skodelico nadrobimo belo čokolado in jo stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici. V mikrovalovni pečici čokolado topimo v intervalih in na nizki jakosti, da se nam ne zažge. 2. K stopljeni čokoladi primešamo grški jogurt sobne temperature. 3. Dobili bomo gladko in gosto kremo v katero namočimo krofe. Krofe v poliv pomočimo 2-krat. Nato jih posujemo s poljubnimi posipi (sladkorne mrvice, drobljeni oreščki, liofilirano sadje,..) in pustimo odstati na sobni temperaturi 30 minut, da obliv zatrdi. 4. Če se nam obliv med namakanjem začne trditi, ga stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici.

Če vam je všeč bela in njeni odtenki, si jih oglejte v novi barvni karti 12 odtenkov bele. Bela in njene nianse so vedno "in". Poskrbeli smo še za malo dodatne sladke inspiracije ↓

Sladice v odtenkih bele

0 Izdelek v košarici