Zakaj beton v bivalnih prostorih potrebuje omet?

Zdravo bivanje ni naključje. Meritve v raziskovalnem centru  za primerjavo gradbenih materialov Viva park so pokazale, da je omet na betonu pomemben dejavnik, ki zagotavlja višjo kakovost zraka v prostoru in s tem bolj zdravo bivanje.

Beton je zelo priljubljen material za gradnjo stanovanjskih stavb. Je obstojen, zelo trden, zvočno izolativen in odlično akumulira toploto ter dobro ščiti pred elektromagnetnimi polji. Beton je v arhitekturi še posebno priljubljen, ker omogoča eksperimentiranje z oblikami, ki presegajo omejitve tradicionalnega stavbarstva. In še zanimivost: masa vsega betona na svetu je neverjetna. Na leto ga proizvedemo okoli štiri milijarde ton in pol, kar je dovolj, da bi lahko vso Slovenijo prekrili z desetcentimetrsko plastjo betona (Outsider, D. Mlekuž Vrhovnik).

Vendar pa v primerjavi z drugimi gradbenimi materiali slabo uravnava vlago, kar močno vpliva na kakovost zraka v prostorih. In zato potrebuje majhno pomoč notranjega ometa.

Že tanek sloj notranjega mineralnega ometa, od 1,5 do 2 cm, bistveno izboljša uravnavanje vlage, s tem pa se zmanjša tudi možnost nastanka plesni in raznih infekcijskih obolenj. Poglejmo, kaj kaže spodnji grafikon.
Graf:
Primerjava uravnavanja vlage betonske stene z ometom KlimaWhite in betonske stene z notranjo disperzijsko barvo
Če se relativna zračna vlaga nenadoma poveča, lahko betonska stena s samo dvocentimetrskim ometom KlimaWhite v naslednjih dveh urah začasno akumulira dvojno količino vlage v primerjavi z betonsko steno, premazano le z notranjo disperzijsko barvo.

Na betonskih površinah brez ometa se na kritičnih mestih, tj. mestih, ki so hladnejša od zraka v prostoru, ob višji zračni vlagi ustvari kondenzat ali vlaga v steni. Zato se pojavi plesen.

Če te betonske površine prekrijemo z ometom, ta uravnava kritično vlago v steni. Ko je zračna vlaga visoka, jo shrani, in obratno: ko je vlaga v prostoru nizka, jo počasi odda nazaj v prostor. Sistem Baumit Klima tako odpravlja suh zrak, ki je pogosta nadloga v sodobnih stanovanjskih objektih z mehanskim zračenjem.

Če vas zanima, kako so ocenjene vzorčne hiše iz različnih gradbenih konstrukcij, obiščite virtualni raziskovalni center Viva park.  

0 Izdelek v košarici