Lahko rastline izboljšajo zrak, ki ga dihamo?

Rastline - tiste zelene, ki vedno znova privabijo našo pozornost kjerkoli smo. Ob katerih se umirimo. Lažje (za)dihamo in dobimo občutek, da bo vse v redu. 

Rastline so postale pravi modni hit, saj skoraj ni stanovanja, hiše, stavbe, kjer ne bi živela vsaj ena rastlina. O tem, koliko rastlin dejansko preživi, pa žal nimamo podatka.

Poleg tega, da so rastline lep okras,  tudi razstrupljajo zrak okoli nas. Zrak, ki se nam zdi tako zelo samoumeven, je v resnici pomemben dejavnik v našem življenju – tako zrak, ki ga dihamo zunaj in znotraj prostorov. Rastline sicer lahko malo pripomorejo k temu, da dihamo boljši zrak, a se v resnici vse skupaj začne pri naših (slabih) navadah, s katerimi tako sebi kot planetu delamo precej škode in posledično onesnažujemo zrak, ki ga dihamo.


Kaj lahko naredimo za bolji zrak?

Onesnaževanje zraka v prostoru se začne že z vnosom predmetov – vse od mini kozmetičnega pripomočka do delov pohištva, ki so barvani in zaščiteni z neustreznimi laki, premazi. V resnici se sploh ne zavedamo, kaj vse vnesemo v prostor …  Veliko vlogo pri kakovosti zraka igrajo tudi dobro prezračevanje, zračenje in predvsem izbira gradbenih materialov, iz katerih je prostor izdelan.

Če se vrnemo k rastlinam ...
Rastline imajo zmožnost, da ogljikov dioksid, ki ga izdihnemo v prostor, pretvorijo v kisik ter iz zraka odstranijo toksine. Sliši se neverjetno, ampak leta 1989 je bila narejena študija, ki jo izvedla NASA, in ni dvoma, da to ne drži.
Med drugim naj bi imele rastline sposobnost uničenja strupenih kemikalij, kot so formaldehid, benzan, triklorotilen ...

Koliko rastlin potrebujete v prostoru?
Čim več! Več ko boste imeli rastlin, več čistega zraka si lahko obetate. Strokovnjaki priporočajo, da imate na 100 m2 vsaj dve rastlini, po možnosti s čim večjimi listi, saj take zrak očistijo hitreje – zaradi svoje večje površine. Strokovnjaki, ki so izvedli raziskavo, priporočajo rastline, kot sta praprot in bršljan.

Srečo imamo, da so nam rastline tako zelo dosegljive. Lahko se celo pridružite skupini ljudi, ki menja potaknjence, tako da skoraj ni izgovora, da ne bi v vašem domu ali na okenski polici vaše pisarne živela vsaj ena rastlina. Vedno lahko na poti iz gozda naberete nekaj svežega rastlinja, ki bo četudi ne bo očistil zraka, pripomogel k boljšemu počutju v vašem domu.

Kaj nam rastline sporočajo?
Zavedati se moramo dejstva, da bodo vam in prostoru koristile le tiste rastline ki se bodo dobro počutile in dobro uspevale. Njihova super lastnost je to, da vam kaj hitro pokažejo, da se v določenem prostoru, na določenem mestu ne počutijo dobro, tako jih lahko pravočasno prestavite na drugo mesto in jim s tem omogočite srečno življenje. Ne pravijo zaman, da rastline potrebujejo nego, skrb, pozornost in pa seveda dovolj vode, da (pre)živijo.
 
Če pa se vam zdi, da niti s prezračevanjem, zračenjem ter dodatkom rastlin še vedno ne dihate "dobrega" zraka, ne pozabite, da lahko že s tanko plastjo notranjega ometa Baumit KlimaWhite  izboljšate zrak v bivalnih prostorih. Zato je tudi tako pomembno, kakšne materiale vgradimo v svoj dom in kako načrtujemo gradnjo ali prenovo doma. Linija notranjih ometov Baumit Klima je bila zasnovana na osnovi zavedanja, kako pomembna je kakovost zraka v prostoru, kjer bivamo in delamo.

Za nasvet ali več informacij smo vam z veseljem na voljo – vprašate nas.

0 Izdelek v košarici