Kako položiti ploščice?

Skorajda ne poznamo hiše, v kateri ni ploščic. Ploščice so vedno moderne, enostavne za vzdrževanje in čiščenje, v poletnih dneh pa se navdušujemo predvsem nad njihovo hladilno vlogo. Med počitnicami imamo več časa za domača mojstrska opravila, kamor spada tudi polaganje keramike. Na terasi ali v kopalnici. Za zahtevne podvige pokličite mojstra keramičarja, z bolj enostavnimi pa se lahko spopadete tudi sami. Pa poglejmo, kako!

polaganje ploščic

1. Dobra osnova je ključ do uspeha
Najprej je treba pripraviti podlago. Ne glede na to, kakšna je, mora biti suha, čista in seveda ravna. Ploščice lahko položite na betonska tla, na že obstoječe ploščice … Če tla niso ravna, jih je treba izravnati. Stene izravnamo z ometi, tla z izravnalno maso in ne s keramičnim lepilom!
Naš namig za ravna tla: Baumit Nivello Quattro.

2. Nakup ploščic in keramičnega lepila
Ko kupujete ploščice, ne pozabite na pravilo, da jih je vedno treba kupiti okoli 10 % več, saj med delom in rezanjem nastane tudi nekaj odpada, zato rezerva pride vedno prav.  Matematična formula za izračun je zelo osnovna: višina krat širina tal ali sten + 10 %. Pri izbiri keramičnega lepila moramo upoštevati naslednje: bodo ploščice zunaj ali znotraj, format ploščic, vrsto keramike, ali bo pod ploščicami talno gretje. Najbolj univerzalno lepilo je Baumacol FlexUni. Za zunaj in znotraj. Za talno gretje. Za standardno velikost keramičnih oblog. 

3. Priprava na delo
Ploščice in lepilo imamo. Ne pozabimo kupiti fugirne mase za zaključek projekta. Najverjetneje bomo potrebovali diamantno rezilo: če ste res zelo občasen mojster, predlagamo, da si rezilo sposodite. Med osnovno opremo spadajo še: zobata gladilka, vedro in priročni mešalnik, plastični distančniki, libela. Če boste polagali talne ploščice, ne pozabite na kolenčnike za zaščito kolen.

4. Polaganje keramike
Tla: Začetna točka naj bo sredina tal/sobe. Ploščice razporedimo od sredine skladno z vzorcem, ki smo si ga zamislili. Tako, ploščice so nameščene »na suho«. Zdaj je čas, da uporabimo lepilo. Zmešamo ga vedno toliko, za kolikor  načrtujemo, da ga bomo porabili, saj se v nasprotnem primeru lahko strdi in več ni primerno za uporabo.  Zato vedno nanesemo le približno en m2 lepila. Nanj položimo ploščice in med njimi postavimo distančnike (kotne križce) poljubne dimenzije za kasnejše fugiranje. Tako bodo ploščice med seboj enakomerno oddaljene.

Stene
: Če bodo ploščice do stropa, po navadi začnemo spodaj. Kadar imamo točno določeno višino, jo označimo/zarišemo in začnemo polagati od zgoraj navzdol. 

Pri vseh korakih ne pozabite preverjati podlage z vodno tehtnico ali libelo. Ko ploščice položimo, počakamo najmanj 24 ur pred začetkom naslednjega koraka ‒ fugiranja. 

5. Nasvetov ni nikoli dovolj
* Če bomo prostor obložili s keramiko po stenah in tleh, se držimo pravila: najprej stene, potem tla. Za lažje polaganje si pomagamo z vrvico ali laserjem.
* Ploščice lepimo z nanosom lepila na podlago ali po sistemu floating-buttering (lepilo nanašamo na podlago in na hrbtno stran ploščic) za boljšo povezavo s podlago na zahtevnejših področjih (predvsem zunaj).
* Za boljšo povezavo s podlago nanašamo lepilo z zobato gladilko na ploščico in podlago v isto smer.
* Prepričajte se, ali je lepilo primerno za izbran format keramike.
* Ne varčujte s hidroizolacijo. Pri prhi jo položimo po tleh in vsaj do višine 2 m.


Želimo vam veliko uspeha pri mojstrovanju s keramiko 👍!

Če vam je keramično lepilo ostalo, ga shranite in uporabite za kakšen umetniški projekt. Tudi tokrat vam lahko damo namig 👉 lonček z mozaikom.


0 Izdelek v košarici