Lonček z mozaikom

Želite ustvariti zanimiv dodatek za svoj dom? Za vaše spretne roke smo pripravili postopek, kako narediti unikatno mozaično cvetlično posodo. Nepogrešljiv dodatek za vse bivalne prostore.

Mozaična tehnika je starodavna tehnika, ki pa ji lahko dodamo sodobnejši pečat. Bodite kreativni in ustvarite svoj boho stil. Naredili boste lep izdelek in se hkrati sprostili ob ustvarjanju mozaika.

Kaj bomo potrebovali?

  • Majhno betonsko posodo za rože
  • Kopirni papir, svinčnik, ravnilo, lepilni trak
  • Tanjše ploščice (barva po želji)
  • Keramično lepilo (npr. Baumit Baumacol FlexTop, Baumacol FlexUni)
  • Posodo za pripravo lepila in fugirne mase
  • Fugirno maso (npr. Baumit Baumacol PremiumFuge)
  • Orodje: kladivo, kotni brusilnik ali klešče rezanje keramike, zidarsko lopatico, pinceto, plastično gladilko, gumijasto gladilko

Potek dela po korakih

1. Oblikovanje želenega motiva
Na računalniku oblikujemo in nato natisnemo želeni napis. Naslednji korak je kopiranje motiva na cvetlični lonček s pomočjo kopirnega papirja.

2. Razbijanje ploščic
Ploščico pokrijemo s tkanino in jo s kladivom razbijemo na koščke. Dobimo različne nepravilne oblike ploščic. Za pravilne oblike (pravokotnike ali kvadratke) lahko uporabimo klešče l ali kotno brusilko, s katero lahko režemo in oblikujemo ravne robove.

3. Priprava lepila
V majhni posodi zmešamo keramično lepilo. Masa naj bo srednje gosta.

4. Lepljenje ploščic (gl. motiv)
Polomljene ploščice namočimo v vodo, nato jih nežno posušimo. Lepilo nanesemo na izrisane črke. V lepilo potisnemo koščke ploščic, lahko si pomagamo s pinceto.

5. Lepljenje ploščic
Ko imamo napis pripravljen, na podlago nalepimo še bele ploščice - po vsej površini (tudi stranske stene) in pustimo lonček, da se suši vsaj en dan.

6. Fugiranje
Naslednji dan pripravimo fugirno maso in jo z lopatico vtisnemo med ploščice. Z gobo nežno odstranimo odvečni material, tako da je mozaik lepo viden.

Naš nasvet: cvetličnega lončka ni treba prekriti z mozaikom po vsej površini. S papirnatim lepilnim trakom lahko označimo prostor, kjer želimo imeti vzorec. Nanj prilepimo ploščice in jih pritisnemo na površino lončka. Takoj po stiskanju odstranimo trak. Takšen cvetlični lonček lahko okrasimo tudi z naslikanim vzorcem.

Rezultat

Po predpisanem postopku lahko sami ustvarite zanimivo mozaično cvetlično posodo. Domišljiji pustite prosto pot. In še eno dobro stvar prinaša kreativna aktivnost: porabite lahko ostanke gradbenih lepil. Tudi s keramičnim lepilom, kot je npr. Baumit Baumacol FlexTop, lahko naredite zanimiv dodatek za dom ali edinstveno darilo.

0 Izdelek v košarici