Bela je lepa in prijazna do podnebja

Bela barva je povezana z različnimi čustvi, razpoloženji in psihološkimi učinki. Na primer, v zahodnih kulturah bela barva predstavlja odprtost, čistost in sterilne občutke, medtem ko je na vzhodu tradicionalno namenjena smrti in žalosti. Na splošno je bela barva miru, premirja in skladnosti.

Notranji oblikovalci uporabljajo belo barvo, da ustvarijo čisto in umirjeno okolje. Bele stene vizualno povečajo prostor. Svetloba, čistost, preprostost, inovativnost, popolnost je občutek in pozitivna lastnost te barve.

Bela v arhitekturi
Bela je bila skozi stoletja močan vir navdiha za arhitekte. Grški in rimski templji so bili obloženi z belim marmorjem, bela pa je bila najpogostejša barva za neoklasične cerkve, državne in druge vladne zgradbe, zgrajene v 18. stoletju.
V 20. stoletje je Le Corbusier, eden od pionirjev moderne arhitekture, z belo barval stene svojih najbolj slavnih stavb, vključno z vilo Savoye in kapelo Notre Dame du Haut v Ronchampu v Franciji. Bela barva je pustila tudi močan pečat v bogati zapuščini del odlične arhitektke 21. stoletja, Zahe Hadid. 
Prav tako ne smemo spregledati Plečnikovega dela in njegovih nepozabnih belih arhitekturnih stvaritev: ljubljanske Žale, cerkev v Bogojini …

Le Corbusier, Vila Savoye (foto: Wikipedia) 

Jože Plečnik, ljubljanske Žale (foto: visitljubljana.com)

Bela barva za manjše pregrevanje ozračja
Uporaba bele barve v arhitekturi ima tudi druge prednosti, povezane s podnebjem in varčevanjem energije. Raziskave so pokazale, da hiše z belo obarvanimi zunanjimi stenami absorbirajo manj sončnega sevanja kot temne, kar posledično zmanjšuje potrebe po energiji za ohlajevanje stavbe. Pregrevanje postaje vedno bolj pereči problem, zlasti v mestih. Z izbiro svetlih odtenkov lahko fasado "ohladimo" in prispevamo k ohlajanju naših krajev.

Pa ne le v mestih. Bela arhitektura je že tradicionalno značilna za grške otoke. Zaprite oči in pomislite na Kiklade. Večina stavb na otokih je bele barve iz preprostega razloga, da odbijajo sončne žarke v poletni vročini. V tem primeru je bela barva izbrana zaradi bioklimatskih razlogov.

12 odtenkov bele 
V dvanajstih odtenkih bele se skriva cel spekter »bele«. Za tiste, ki želijo beli dodati podtone drugih barv. Med dodatnimi odtenki bele lahko izbirate pri naslednjih zaključnih slojih: Baumit Star Top/Color, Baumit SilikonTop/Color in Baumit CreativTop. Odkrijte vse odtenke bele.

Bela arhitektura in Life Challenege
Skozi projekt Life Challenge, ki od leta 2014 odkriva najlepše evropske arhitekturne rešitve in fasade, lahko spremljamo, kako priljubljena je bela ali odtenki bele pri arhitektih.

Za vas smo izbrali nekaj nominiranih in nagrajenih projektov v kategoriji enodružinskih hiš!
 

Life Challenge 2014, Španija

Life Challenge 2018, Grčija

Life Challenge 2016, Slovaška

Life Challenge 2018, Slovenija

0 Izdelek v košarici