Najboljši tipi stavb za zagotavljanje prezračevalnih ukrepov ob COVID-19

Prezračevanje je ključno za zmanjšanje tveganja prenosa koronavirusa. Veliko stavb še vedno nima vgrajenega prezračevalnega sistema, zato je edina rešitev redno prezračevaje prostorov. Če si pisarno delite z drugimi, lahko  takšno prezračevanje vodi tudi do »temperaturnih bojev« med sodelavci. Katera vrsta zgradbe najbolje zagotavlja mir in dobro počutje?

Aerosoli se v zaprtih prostorih hitro kopičijo in širijo po sobah ter so možna pot prenosa novega koronavirusa. Dolgotrajno zadrževanje v majhnih, slabo prezračenih ali neprezračenih prostorih poveča možnost aerosolnega prenosa. Redno prezračevanje lahko po ugotovitvah Svetovne zdravstvene organizacije močno zmanjša tveganje za okužbo s koronavirusom.

Redno in temeljito prezračujte prostore

S prezračevanjem v prostor doteka svež zrak, kar lahko zmanjša koncentracijo aerosolov. Več svežega zraka spustimo v prostor, bolj se aerosoli v zraku razredčijo. Svež zrak na splošno zagotavlja dobro kakovost zraka v prostoru in zavira nastanek plesni. Pri nizkih temperaturah lahko izmenjava zraka traja krajši čas, vendar pa mora zagotoviti, da se postan zrak nadomesti z bolj suhim zrakom, bogatim s kisikom. Zato je priporočljivo, da okna odprete na stežaj vsaj trikrat na dan, tudi pozimi. Pogosteje se ljudje zbirajo – na sestankih ali zasebno – pogosteje je treba prezračevati prostore.

Raziskovalna skupina je s simulacijo kroženja zraka v različnih tipih hiš primerjala razmerje med prezračevanjem in načinom gradnje. Izolirane hiše z masivnimi stenami so zaradi svoje velike skladiščne mase med cikli prezračevanja ohranjale veliko višjo sobno temperaturo kot izolirane hiše z manj masivnimi stenami. Ugotovljeno je bilo tudi, da je v stavbah z masivnimi stenami – kot so betonske hiše in hiše s polnimi opekami – po zaprtju oken sobna temperatura hitreje dosegla prednastavljeno ciljno vrednost 21 °C kot v primeru »lažjih« hiš, na primer tistih z leseno konstrukcijo.

Raziskovalna metoda v testnih hišah Viva park

Decembra 2019 so bila okna v vseh izoliranih hišah, razen v hiši iz porobetona, 30 minut popolnoma odprta (»udarno prezračevanje«), pri čemer je temperaturni senzor meril sobno temperaturo tako v fazi prezračevanja kot pred in po njej. Novembra 2020 je bil izveden načrt prezračevanja v skladu s trenutnimi priporočili (COVID-19). V ta namen so bila okna v izoliranih hišah (ena hiša na tip hiše) odprta 15 minut, nato zaprta 30 minut, nato ponovno odprta 15 minut, zaprta 30 minut in ponovno odprta 15 minut. Sobne temperature so se beležile skozi ves cikel.

Izkazalo se je, da izolirana (20 cm) betonska hiša z debelino stene 18 cm najbolje ohranja sobno temperaturo med prezračevanjem za preprečevanje širjenja COVID-19.  

Ali še veste, kakšno je pravilno prezračevanje prostorov? Če ste pozabili, predlagamo osvežitev spomina.


Izjava o omejitvi odgovornosti: Ta članek ni zdravstveno priporočilo, temveč se osredotoča le na učinek prezračevanja na sobno temperaturo.

0 Izdelek v košarici