Megatrendi prihodnosti sledijo zdravemu bivanju

Kakšno bo bivanje v prihodnosti? Zdravo, necentralno, digitalno in okrnjeno so prislovi, s katerimi raziskovalci razvojnih smernic Matthias Horx, Li Edelkoort in Peter Wippermann opisujejo življenjske sloge prihodnosti. Megatrende prihodnosti je s precejšnjo verjetnostjo mogoče napovedati že danes in se nanje odzvati, še preden se pojavijo.

Mestni bivalni prostor se zmanjšuje. Nastala je potreba po individualizaciji in prilagodljivosti. Dogajajo se tudi demografske spremembe: prebivalstvo se stara. Kako to vpliva na naše bivalne navade? Izluščiti je mogoče sedem glavnih trendov, ki so zanimivi za arhitekte, industrijske oblikovalce, graditelje in proizvajalce gradbenih materialov.

Pametni domovi z malo tehnologije

»Samo neumne hiše potrebujejo umetno inteligenco,« pravi dr. Wolfgang Streicher, profesor za energijsko učinkovito gradnjo na univerzi v Innsbrucku. Integralno načrtovanje ponuja rešitev za trajnostno gradnjo. Hiša in preprosta, vzdržljiva tehnika sta v simbiotičnem odnosu. Pri novogradnji ali obnovi je dobra fasadna izolacija nujna.

Zdravo, naravno in ekološko bivanje

Čedalje več je povpraševanja po zdravih, naravnih in ekoloških materiali. V notranjih prostorih prednjačijo mineralni ometi, pluta, les, sisal… Bivalni in gradbeni materiali, ki delujejo blagodejno na zdravje, na primer stenski premazi, ki vežejo škodljive snovi in v prostor sproščajo ione. Rešitev je v celovitem bivanju. Človek, narava in hiša v sožitju.

Pohištvo po meri

V nasprotju z željami po visokotehnološki opremi so pri pohištvu v ospredju izdelava z malo tehnologije in domači projekti. Serijsko pohištvo ni več privlačno, prevladuje povpraševanje po pravi ročni izdelavi in kakovostnem pohištvu z zgodbo, mizah iz domače delavnice ali recikliranih izdelkih, kot je paletno pohištvo. Zelo priljubljeni so osebni unikatni izdelki.

Bivanje v zelenem okolju in mestno vrtičkarstvo

Ljudje želijo bivati v naravi, vendar se nočejo odpovedati prednostim mestnega okolja, zato so mestni vrtovi postali zelo priljubljeni. Na majhnih površinah sredi naselij ali v neposredni bližini rastejo vrtovi. Ljudje se zbirajo ob gredicah in sproščeno gojijo zelenjavo.

Mikrostanovanja

Najnovejši trend so stanovanja velikosti XS, ki so se pojavila kot posledica pomanjkanja stanovanj v mestih.

Manj je torej več. Majhen lasten dom zadosti potrebo po prilagodljivosti in odpira popolnoma nove poglede. Zdravo bivanje, ki se začne z zdravo notranjostjo in nadaljuje v lepi okolici.

Sodelovalno bivanje

Rešitev je souporaba. Lasten dom je omejen na najnujnejše in pokriva osnovne potrebe, kot so spanje, kuhanje in osebna higiena. Dopolnjen je z izbirnimi javnimi prostori, ki jih prebivalci uporabljajo po potrebi. Pri tem trendu gre za decentralizirano bivanje (ang. collaborative living). Prihodnost je v souporabi.

Skupno bivanje – večgeneracijske hiše

Sodeč po študijah Združenih narodov bo čez sto let na svetu od 9,3 do 12 milijard ljudi. Starejši bodo v najhitreje rastoči skupini. Posledično se število večgeneracijskih hiš povečuje. V njih živi več generacij v eni skupnosti. Rešitev za vse, ki ne želijo več živeti v samoti.

0 Izdelek v košarici