Energijo zadržimo v hiši

Energija postaja vse bolj dragocena dobrina sodobnega sveta. Zaloge nafte, plina in premoga se zmanjšujejo, njihovo pridobivanje pa je vse dražje in bolj tvegano. Potreba in pripravljenost varčevati z energijo še nikoli nista bili tako veliki kot zdaj. Učinkovita raba energije postaja nuja. Največji potencial se skriva v izolaciji stavb ter v uporabi alternativnih in obnovljivih virov energije.

Mnogi lastniki hiš uporabljajo varčne žarnice ter vključijo pralni in pomivalni stroj šele, ko sta polna. Z vodo varčujemo tako, da se raje odločimo za prhanje kot za kopanje. Najučinkovitejši prihranek energije pa se skriva v zmanjšanju porabe energije, namenjene ogrevanju, v zadnjih letih pa tudi hlajenju. 

Po poročilu statističnega urada RS so slovenska gospodinjstva v letu 2017 porabila največ energije za ogrevanje prostorov, in sicer 29.832 TJ ali 64 %; za ogrevanje sanitarne vode se je porabilo 16 % energije, prav toliko tudi za razsvetljavo in električne naprave, za kuhanje 4 %, za hlajenje prostorov pa malo manj kot 1 %.

poraba energije

Nasveti za prihranek energije:

 • Pred radiator ne postavljajte pohištva, ovir, obešalnikov za sušenje perila ali zaves, da se toplota lahko nemoteno širi.

   Napravo za ogrevanje redno servisirajte.

 • Vgradite ogrevanje z zunanjim senzorjem, da lahko ponoči ali ob daljši odsotnosti temperaturo znižate.

 • Zagrinjajte zavese in ponoči spuščajte žaluzije, da toplota ostane v hiši. 

 • Znižajte sobno temperaturo v prostorih, ki jih ne uporabljate.

 • Uporabljajte "nočno zmanjševanje" oz. zmanjšajte ogrevanje ponoči z uporabo termostata, ki ga lahko programirate in časovno nastavite.

 • Prezračujte na kratko in intenzivno (pri dolgotrajnem prezračevanju se zidovi in pohištvo preveč ohladijo).

 • Izolirajte kotel centralnega ogrevanja, napravo za pripravo tople vode, cevi za ogrevanje in toplo vodo.

 • Redno odzračujte radiatorje, da bo ogrevanje enakomerno.

 • Dobro izolirajte zareze in razpoke v oknih in vratih, da preprečite vdiranje hladnega zraka in uhajanje toplote.

 • S časovno regulirano cirkulacijsko črpalko za toplo vodo zmanjšajte izgubo toplote in stroške električne energije.

  Zapirajte vrata v stanovanju, da topel zrak ostane znotraj prostorov.

Najbolj učinkovit ukrep, ki je hkrati tudi najbolj pomemben pa je toplotna izolacija. V kolikor prenavljate ali gradite na novo, je ključno, da izberete fasadni sistem, ki vam zagotavlja tako prihranek (na dolgi rok), kot idealne razmere za bivanje. Zdravo bivanje se namreč začne pri fasadi, zato je ključno. kakšen fasadni sistem izberete → fasadni sistemi.

0 Izdelek v košarici