Betonski zajček jajček

Beton nas še vedno navdihuje, še posebej, ko beseda nanese na DIY ustvarjanje. Tudi tokrat smo pokukali med zanimive izdelke, ki jih ustvarja ljubiteljica in ustvarjalka lepega, Urška Oman. Z nami je delila svoj "recept" za zanimivo velikonočno dekoracijo → zajček jajček;)

Kaj potrebujemo?

  •  HobbyBeton (ali katerakoli druga betonska mešanica)
  • izpihane jajčke
  • bakreno žico
  • maskirni trak (lahko tudi washi selotejp)
  • škarje
  • lonček za mešanje betonske mešanice
  • palčko za mešanje
  • manjši lijak za vlivanje mešanice v jajce
  • vodo
  • tanjši alkoholni flomaster

Potek dela po korakih

1. Prvi korak
Najprej si pripravimo jajčka. Z ostrim nožem ali čem podobnim naredimo večjo luknjico na spodnjem delu in majhno na zgornjem. Večja luknjica naj bo v premeru mezinca, manjša zgoraj pa tolikšna, da bomo vanjo vtaknili zajčja ušesa iz žice; kakšne 3, 4 milimetre. Jajčke izpihamo in splahnemo z vodo.

2. Zajca krasijo ušesa
Nadaljujemo z izdelavo ušes. Žico zvijemo v željeno obliko, da bo čimbolj podobna zajčjim ušesom ali podolgovatemu, zaobljenemu srčku. 

3. "Montaža" ušes
Ušesa previdno vtaknemo skozi manjšo luknjico, pred tem pa si še pripravimo selotejp, da jih bomo pritrdili na mesto. Pazimo, da so ušesa čimbolj poravnana. Ko so ušesa v jajčki, zalepimo luknjo skozi žico in nato še okoli žice, da bo zadeva držala.

4. Nadaljevanje z ušesi
Nadaljujemo z izdelavo ušes. Žico zvijemo v želeno obliko, da bo čim bolj podobna zajčjim ušesom ali podolgovatemu, zaobljenemu srčku. 

5. "Vlivanje" betona
Pripravimo betonsko mešanico. Sledimo navodilom na embalaži. Namig: dodamo malo več vode, da bomo maso lažje vlili v jajčko. Narežemo selotejp, da bomo luknjo zalepili, ko bo beton v jajčki. S pomočjo majhnega lijaka mešanico vlijemo v jajčko in dobro zalepimo, da ne bo pronicala skozi. 

6. Betonska  "fila"
Pazimo, da jajce res dobro napolnimo in tako ohranimo  obliko. Ta del zahteva malo potrpljenja;). Namig: jajce v času vlivanja položite na majhen kozarček.
P.s.: Ušesa so obrnjena dol, vlivamo v spodnjo luknjo.

7. Zaščita
Ko napolnimo vsa jajčka jih dobro zalepimo. Polnitev je tako zaključena.

8. Počitek
Zalepljena jajca z ušesi navzgor položimo na kos kartona in pustimo, da se beton posuši. Najbolje, da za 24 ur kar pozabimo na njih.

9. Delo se nadaljuje
Naslednji dan ... Jajčke odlepimo in se lotimo odstranjevanja lupine. Tukaj si moramo vzeti čas in biti previdni. Odstranjujete lahko z ostrim nožkom, počasi košček za koščkom. Priporočamo, da lupino potolčeš, preden jo odstraniš; gre veliko lažje in hitreje.

10. Finalni detajli
Ko je lupina odstranjena, pregledamo jajčko, predvsem na vrhu pri ušesih in po potrebi še malo popravimo z betonom; na primer z namočeno (v betonsko mešanico; malo bolj gosto kot dan prej) kitajsko palčko lahko previdno "tapkamo" okoli ušes, da dobimo zaobljen vrh. V konkretnem primeru je ostalo kar nekaj grudic na vrhu, ampak nič hudega, ker jih lahko enostavno pobrusimo. 

Rezultat: Jajček Zajček
Ko jajčko očistimo in pobrusimo moteče grudice, z alkoholnim flomastrom narišemo oči in smrček. Betonski zajček iz jajčke je tuuuuukaj!

0 Izdelek v košarici