Talno gretje: kaj je dobro vedeti

Talno gretje omogoča velik prihranek energije in bivalno udobje, ki se mu drugi načini ogrevanja stanovanjskih prostorov težko približajo. Ker pa je njegova vgradnja zahtevnejša in dražja, je dobro vedeti, na kaj vse morate biti pozorni.

Vgradnja talnega gretja v obstoječe stavbe

Če načrtujete prenovo ogrevanja v obstoječi stavbi, začnite na zunanji strani sten. Je fasadni sistem z izolativnim ovojem stavbe ustrezen? Kakšna je toplotna prevodnost zunanjih sten? Ne pozabite tudi na izolacijo strehe, stanje in lastnosti stavbnega pohištva (oken in vrat) ter odpravo morebitnih toplotnih mostov, ki so najpogostejši na območjih balkonov in teras.

Ena najpogostejših napak pri prenovi ogrevalnega sistema je namreč ta, da se jo ljudje lotijo pred namesto po energetski sanaciji stavbe, kar lahko kasneje prinese številne težave.

V nadaljevanju ponujamo odgovore na nekatera pogosta vprašanja.

Kakšno vlogo ima pri talnem gretju fasada?

Fasadni sistem s toplotnim ovojem ima velik vpliv na pravilno dimenzioniranje in delovanje ogrevalnega sistema. Ker je talno gretje nizkotemperaturni način ogrevanja – temperatura vode v ogrevalnem krogotoku se giblje med 25 in 35 °C – je zmanjšanje toplotnih izgub stavbe še toliko pomembnejše.

Ali je za talno gretje nujno odstraniti obstoječi estrih?

Vgradnja talnega ogrevanja v obstoječo stavbo je večji gradbeni poseg. Odstraniti je treba obstoječe talne obloge in estrih, urediti morebitne obstoječe talne instalacije, nato pa položiti ogrevalne cevi ter čeznje vliti nov estrih za talno gretje. Sledita izravnava z izravnalno maso (po potrebi in odvisno od izbrane talne obloge) ter na koncu polaganje talne obloge, ki mora biti primerna za sisteme talnega ogrevanja.

Se lahko po vgradnji talnega gretja začne na stenah pojavljati plesen?

Če stavba nima ustreznega izolativnega ovoja in odpravljenih toplotnih mostov, lahko sprememba načina ogrevanja povzroči nastajanje plesni, kjer je prej ni bilo. Zato je pomembno slediti vrstnemu redu in pred vgradnjo novega sistema ogrevanja najprej poskrbeti za ustrezno toplotno izolacijo stavbe ter odpravo toplotnih mostov.

Ali je talno gretje primerno za zelo stare ali spomeniško zaščitene stavbe?

Učinkovitost talnega gretja in bivalno udobje sta v veliki meri povezana s toplotno izolacijo stavbe. Pri zelo starih in spomeniško zaščitenih stavbah, kjer na zunanjem obodu ni mogoče izvesti izolativnega ovoja, takšen način ogrevanja ni vselej primeren. Natančnejši odgovor bo lahko podal strokovnjak, ki si bo stavbo ogledal in opravil energetske izračune.

Talno gretje v novogradnjah

Sistem talnega ogrevanja je optimalna izbira pri novogradnjah, saj omogoča prihranek energije do 12 %* , hkrati pa se vertikalna razporeditev toplote v prostoru kar najbolj približa idealnemu profilu, ki zagotavlja največje bivalno udobje. 
Ker pri novogradnji odpade pomislek glede obsežnosti gradbenih del, saj je v vsakem primeru treba izdelati estrih, tako skorajda ni razloga, zakaj bi izbrali drug, energetsko potratnejši in manj udoben način ogrevanja.
 
*vir: Nemško Zvezno združenje za površinsko ogrevanje in površinsko hlajenje BVF (Bundesverband Flächenheizungen und Flächenkühlungen e.V.)

Ali je za talno gretje obvezna toplotna črpalka?

Zaradi nizke porabe energije, toplotna črpalka namreč do 2/3 energije pridobi iz okolja (zraka, vode ali zemlje), se za ogrevanje medija (vode) v sistemu talnega ogrevanja dandanes najpogosteje uporablja toplotna črpalka. Ni pa to nujno. Vodo v sistemu talnega ogrevanja lahko segrevamo tudi z biomaso, zemeljskim plinom ali kurilnim oljem. 

Za lažjo predstavo: cevi, položene v tleh, si lahko predstavljamo kot velikanski radiator, skozi katerega kroži voda. Slednjo lahko segrevamo na različne načine, pri čemer je toplotna črpalka trenutno energetsko najbolj učinkovita in okolju prijazna izbira.

Lahko talno gretje povzroči krčne žile ali druge težave z nogami?

Ni podatkov, da bi talno ogrevanje povzročalo krčne žile ali druge težave z zdravjem. Tovrstna ustna izročila doslej niso bila znanstveno potrjena. Obstajajo pa dokazi, da ima talno gretje pozitiven vpliv pri ljudeh z alergijami in občutljivostmi, saj zmanjša kroženje prahu po prostoru, manj izsušuje zrak ter zmanjšuje temperaturne razlike v bivalnem okolju.

Kaj morate vedeti pri izbiri estriha in talnih oblog

Talno ogrevanje zahteva nekaj več pozornosti pri izbiri materialov, začenši z estrihom. Čeprav so vsi estrihi Baumit primerni za talno gretje, obstajajo na trgu nekateri estrihi drugih znamk, ki zaradi svoje sestave brez dodatkov niso primerni za uporabo tam, kjer so položene cevi talnega ogrevanja. Pred izbiro zato natančno preberite tehnični list.

Prednosti samorazlivnega estriha

Samorazlivni estrih, ki ga nanašamo strojno, ima bolj homogeno strukturo in zagotavlja boljšo porazdelitev toplote. Slednja se lažje širi ter ogreva večjo površino, kar se pozna pri udobju, nižjih stroških in lažjemu upravljanju ogrevanja.

Talne obloge za talno ogrevanje

Ker se tla zaradi segrevanja raztezajo in krčijo, mora biti tega sposobna tudi izbrana talna obloga oziroma material za njeno pritrditev. V primeru keramike in naravnega kamna to pomeni, da je treba uporabiti fleksibilno lepilo in fleksibilno fugirno maso. 

Pri drugih vrstah talnih oblog, kot so vinil, parket in laminat, se pred nakupom pozanimajte, ali je konkreten izdelek primeren za talno gretje in ali pri njem obstaja kakšna posebnost pri polaganju.

Vprašajte strokovnjake

Za vsa tehnična vprašanja glede fasadnih sistemov, estrihov, izravnalnih mas in lepil za keramiko se lahko obrnete na naše strokovnjake na telefonski številki 01 236 37 81 ali preko kontaktnega obrazca.

0 Izdelek v košarici