Beton za vsak dom

Beton nam ponuja neskončne možnosti uporabe. Uporabimo ga lahko skoraj za vsa dela okoli hiše.  Poleg cenovne dostopnosti je beton tudi vedno moderna izbira. 

Dom, naše gradbišče in igrišče

Toplejši meseci leta so idelani za delo okoli hiše. Ste že preverili, kakšne izboljšave je potrebno narediti pri vas doma? Če je med seznamom želja nov podporni zid, terasa, stopnice, postavitev vrtne ute ali le gugalnice, potem zagotovo potrebujete beton. Danes je to enostavno, saj v vsaki trgovini z gradbenim materialom prodajajo že pripravljene suhe betonske mešanice.

Betonske stopnice
Betonske stopnice so trdne in trpežne. Po želji jih lahko zaključimo z različnimi oblogami: lesom, kamnom ali keramičnimi ploščicami. 


Najprej je treba narediti opaž. Bodite natančni, saj je že majhna napaka dovolj, da se stopnice krive. Za izdelavo opažev je bolje uporabiti obdelane deske, ker je z njimi lažje zagotovimo ustrezno ravnino in obliko stopnic. Ko je opaž pripravljen, ga zapolnimo z betonsko mešanico.

Kaj je pomembo pri gradnji stopnic?
Stopnice so konstrukcijski element, ki povezuje višinske razlike, na način, da jih razdeli v manjše višinske enote. Te so prilagojene dolžini običajnega človekovega koraka. Strokovnjake smo vprašali na kaj moramo biti pozorni pri idelavi stopnic.

  • Idealna širina stopnice se giblje med 23 in 29 cm.
    Osnovno pravilo je, da se mora na stopnico prilegati cela človeška noga ali celoten sprednji del stopala, z vsaj delom pete. Ker pa ima večina ljudi stopala, daljša od te mere, se stopnice dejansko ne prilegajo optimalno človekovi nogi.
  • Idealna višina stopnice je med 17 in 21 cm. 
  • Paziti moramo, da so razlike med višino in širino posameznih stopnic minimalne. Držimo se pravila 2*višina + širina = 63 cm.


Točkovni temelji

Točkovni temelji so idelani takrat,  kadar moramo ustvariti trdno osnovo za postavitev ograje, gugalnice, vrtne ute ... Za vse nadgradnje, ki jih je potrebno dobro pričvrstiti.Točkovni temelji so idealna rešitev za objekte ali dele objektov pri katerih ne pričakujemo neenakomernega posedanja. Pri večjih objektih pa se tudi pri prenosu teže objekta na tla preko stebra, odločamo za uporabo temeljnih nosilcev.


Polnjenje betonskih blokov

Betonske bloke uporabljamo za gradnjo opornih in podpornih zidov. Betonske bloke položimo na suho, v vsako vrsto bloka in navpično v bloku položimo armirne palice. Postavljene betonske bloke zalijemo z betonom (HobbyBeton/Beton B20).

Opažni bloki poenostavijo gradnjo: olajšajo delo, prihranijo čas in  denar, ker opaženje ni potrebno. Nasveti za betoniranje

  • Betona ne smemo stresati z višine več kot 1 meter.
  • Beton, vgrajen v opaž, se mora zgostiti z vibriranjem ali tlačenjem (zmanjšamo delež zračnih por).
  • Betonska mešanica naj bo kompaktna (ne preveč gosta in ne preveč redka).
  • Prve dni po betoniranju je potrebno beton zaščititi, da se prehitro ne izsuši:  prekrijemo ga z zaščitno folijo ali ga škropimo z vodo.

Zaradi izsušitve lahko beton prehitro izgubi vlažnost. Vzork je v toploti, sončnem sevanju, vetru. Takrat postane krhek in tako lažje nastanejo razpoke.

Ne čakajte z delom!
V trgovini vas čakajo že prpipravljene mešanice betona: Baumit HobbyBeton ali Baumit Beton B20. Dodajte vodo, zmešajte in srečno betoniranje.

0 Izdelek v košarici