Umetnost za belo zaveso: Muzej MO

Mednarodna žirija je za zmagovalca nagrade Baumit Life Challenge 2020(21) izbrala projekt Muzej MO v Vilni. In kaj je tako posebno na nagrajeni stavbi?  

Zbirko litovske umetnosti Viktorasa in Danguolė Butkus z več kot 5000 kosi hrani muzej MO, novo kulturno središče v Vilni, ki ga je zasnoval priznani Studio Libeskind. 
 
Harmonija med tradicijo in inovacijo 
Stavbo muzeja MO so zasnovali kot kulturna vrata, ki povezujejo preteklost in prihodnost: stoji na stičišču med srednjeveškim mestnim jedrom Vilne in novejšo širitvijo mesta na zahodu. Projekt Studia Libeskind so navdihnila zgodovinska mestna vrata v Vilni, na lokalno arhitekturo pa se navezuje tako po obliki kot po materialih. Ravne linije fasade  so obdelane s čistim, belim ometom, ki se navezuje na materiale klasičnih arhitekturnih znamenitosti mesta. Tako se ustvari harmonično razmerje med tradicijo in inovacijami.

Prostorske značilnosti 
Prozornost fasade in lahkotnost prehoda med zunanjostjo in notranjostjo stavbe utelešata idejo odprtega in vabljivega muzeja. Poleg skoraj 1500 kvadratnih metrov razstavnega prostora ima stavba tudi čitalnico z bogato zbirko publikacij in skladiščni prostor z zastekljeno steno, ki omogoča pogled na zbirko. Poseben poudarek je bil namenjen udobju obiskovalcev. 
Muzej MO je v prvi vrsti mišljen kot kraj, kjer lahko obiskovalci smiselno preživijo prosti čas, kot kraj navdiha. MO je »muzej brez sten«, saj je vzpostavil pomembne dejavnosti, ki presegajo prostor. 

Umetnost v naravi 
Stavba muzeja MO zavzema manj kot polovico zemljišča, ki mu pripada: v sosednjem kiparskem vrtu lahko obiskovalci doživijo umetnost v naravnem okolju. Vrt uteleša eno glavnih nalog muzeja: ustvariti prijazno okolje, v katerem se lahko ljudje srečujejo in pogovarjajo.

Obrazložitev žirije: „Preprosta bela kocka z izrezom ustvarja preglednost in poudarja vhod. Fasada umetnost sprejme v notranjost in jo hkrati skrije za belo zaveso. Ta stavba je zgleden primer zmanjšanja uporabe materialov – kombinacija ometa, stekla in aluminija. Preprosto in močno!“

0 Izdelek v košarici