Secesijski biser na Dunaju

V središču Dunaja je za 120. obletnico pravočasno oživel klasičen primer secesije. Izvedena so bila celovita restavratorska dela, ob upoštevanju strogih zahtev zgodovinske dediščine. Stavba dunajske secesije je eno najpomembnejših secesijskih del v Avstriji. Več kot 30 let po zadnji celoviti obnovi je bila znova nujna sanacija spomeniško zaščitene stavbe. 

Dunajska secesija je umetniško gibanje, tesno povezano s secesijo, ki ga je konec 19. stoletja ustanovila skupina umetnikov pod vodstvom Gustava Klimta. 

V arhitekturi je za to obdobje značilno barvno okraševanje fasad, uporaba elegantnih linij v pohištvu in barvito slikarsko okraševanje notranjščine vil ter meščanskih hiš. Novost in svežina secesije je predvsem v uporabi svobodnih form, ki so se razživele s pestrimi rastlinskimi in geometričnimi ornamenti. Vse te elemente lahko najdemo na dunajski stavbi.

Stavbo secesije je zasnoval Joseph Maria Olbrich, študent znanega dunajskega arhitekta Otta Wagnerja. Kupolasta galerijska stavba s kiparskim frizom nad vhodom v središču Dunaja je postala simbol gibanja in ključno delo secesijske arhitekture. Bila je prva namenska galerija sodobne umetnosti v mestu. 

Pri sanaciji so bile poseben izziv zahteve spomeniškega varstva. Tudi novi zunanji omet je moral ustrezati zgodovinskemu ometu.  V slavni kupoli je bilo treba na novo pozlatiti kar 2500 lovorovih listov in 311 jagod. To pa je bilo samo eno od mnogih restavracijskih del, ki so bila izvedena na stavbi dunajske secesije. Obsežna sanacija, med katero je bil muzej ves čas odprt, je bila izvedena pod vodstvom arhitekta Adolfa Krischanitza. Brezhiben rezultat prenove je ponos Dunaja, ki bo kmalu (upamo) tudi ogledna točka mnogih turistov z vsega sveta. 

Program za zgodovinsko prenovo stavb
S programom proizvodov NHL so na voljo visokokakovostne pripravljene malte za spomeniško zaščitene stavbe; osnova teh izdelkov je naravno hidravlično apno, kar je tudi razlaga kratice. Združuje prednosti klasičnega apna - vezava s CO2 - s strjevanjem ob stiku z vodo, brez dodatka cementa in ga zaradi ohranjanja značaja prvotnih gradiv priporočamo pri obnovi zgodovinskih stavb.
 
Apno je eden najstarejših gradbenih materialov. Pri raziskovanju zgodovinskih stavb vedno znova odkrijemo naravna hidravlična apna; brez njihove posebne obstojnosti stavbe ne bi mogle stoletja ostati nepoškodovane. Pri stavbi dunajske secesije je bil med drugim uporabljen tudi  NHL Fine → mineralni fini omet brez cementa na osnovi naravnega hidravličnega apna. Za brezhibno površino zgodovinskih zidov je bil uporabljen granulat 0,6 mm, ki je granulat najmanjše debeline. Posebni predpremaz Baumit TonerdeLösung za uporabo na starih apnenih ometih je povečal vpojnost podlage, na katero je bilo naneseno gašeno apno Baumit SumpfKalk. Pri spomeniško zaščitenih stavbah je posebno primerna fasadna barva SanovaColor, močno paroprepustna mineralna fasadna barva na osnovi vodnega stekla. 

Posebna nagrada za obnovo mesta 
Dragocena sanacija, izvedena v samo šestih mesecih, je dobila tudi že uradno priznanje: deželno gospodarsko združenje gradbenih podjetij na Dunaju je projektu podelilo posebno nagrado za obnovo mesta za leto 2019. Stavba je tudi eden izmed finalistov Baumit Life Challenge 2020/21, v kategoriji zgodovinskih prenov. Zasluženo!

0 Izdelek v košarici