Oskrbovana stanovanja Murgle

Soseska z oskrbovanimi stanovanji Murgle II spominja na sodoben hotelski kompleks. Da bi objekt izžareval pozitivnost, so arhitekti  v barvno kompozicijo fasade vključil  okrasto rumene detajle.

Medsebojna povezava med staranjem, avtonomijo posameznika in arhitekturo je tema, ki se je s starajočim se prebivalstvom v zadnjih dvajsetih letih začela vse pogosteje pojavljati v arhitekturnem diskurzu. Skok med samostojnim bivanjem in selitvijo v domove starejših občanov tako postopoma zmanjšujemo z idejo oskrbovanih stanovanj. Takšna oblika bivanja starejšim omogoči, da dlje obdržijo svojo neodvisnost, zaživijo v novi, generacijsko osredotočeni skupnosti in po potrebi dokupijo podporne storitve oskrbe in nege na domu. Takšen koncept gradnje je bil izhodišče projekta soseske Murgle II, ki so ga po zmagi na vabljenem natečaju zasnovali v arhitekturnem studiu LAB arhitekti.

Soseska 98 oskrbovanih stanovanj je razdeljena v štiri funkcionalne enote, med seboj povezane s kletno etažo. 

Osnovna ideja za arhitekturo izhaja iz ideje tipične murgelske atrijske hiše zakoncev Ivanšek. Tako vsakemu stanovanju pripada loža, pritličnim enotam zeleni atriji, najvišjim pa večje terase.

Posebnost pritličja je tudi center dobrega počutja, umeščen v južni del kompleksa. Tam so stanovalcem in zunanjim obiskovalcem za plačilo na voljo bazeni, savne, fitnes, soba za počitek, manjša kavarna, v omenjenem sklopu pa deluje tudi manjša ambulanta. Zasnova oskrbovanih stanovanj sledi posebnim tehničnim smernicam, ki narekujejo prilagoditve, ustrezajoče uporabniku v tretjem življenjskem obdobju. Posebno pozornost so arhitekti namenili dostopom za gibalno ovirane, stenskim držalom in namestitvi gumba za primer padca. 

Pomembni elementi za kakovost življenja nad 65. letom so okolje, skupnost in medgeneracijsko druženje. V primeru projekta Murgle II je (po pričevanju stanovalcev) obiskovalcev dejavnosti, ki jih ponuja pritličje, veliko, med njimi so tudi mlajše generacije. Tako soseska ostaja prostor srečevanja, pomembno pa je poudariti tudi samo lokacijo, ki je relativno blizu mestnega jedra in dogajanja v njem. Prebivalci tako niso potisnjeni v izolacijo stanovanjske soseske, temveč se lahko prek javne infrastrukture tudi po selitvi v oskrbovano stanovanje še naprej vključujejo v urbano okolje.

Foto: Žiga Lovšin

Life Challenege 2020/21
Aprila 2021 so na Dunaju razglasili zmagovalce natečaja Baumit Life Challenge v šestih kategorijah in razkrili najboljšo evropsko arhitekturno rešitev s fasado Baumit: MO Museum v Vilni (Litva). Slovenski arhitekti so se tudi letos odlično odrezali.  V finalnem izboru so bili namreč kar trije slovenski projekti:  zmagovalec v kategoriji večstanovanjskih zgradb - predstavljena oskrbovana stanovanja Murgle (LAB Arhitekti), nominacija v kategoriji enodružinskih hiš (Gabrijelčič Arhitekti) in grad Štanjel v kategoriji zgodovinskih prenov.  

Foto: Jure Goršič

Foto: Miran Kambič

 Vir: Baumit Life Challenge, Outsider 26

0 Izdelek v košarici