Naravni barvni trendi

Izbiro fasadnega ometa in barve pretežno določajo vremenske razmere, stopnja vzdrževanja in ne nazadnje tudi dolgoletno udobje bivanja. Temu ustrezno je potrebno barvni koncept fasade načrtovati kar se da dolgoročno. Tudi pri izboru barve je treba upoštevati vreme, ki vse pogosteje dosega ekstreme, kot so huda vročina, toča in močni nalivi.

Tako lepo zemeljsko

Wilfried Spanring, vodja Baumitove ekipe za barvno oblikovanje, je pojasnil barvne trende: »Pomembna je izbira barvnih pigmentov, ki so odporni zlasti proti svetlobi in vremenskim vplivom. Tako je danes veliko povpraševanje predvsem po tistih barvah, ki vsebujejo veliko zemeljskih  pigmentov, kot je umbra ali blato. Kričeče in čiste barve se hitreje umažejo. Tudi prej zelo priljubljena sivo-rdeča kombinacija ni več v ospredju. Blatne zemeljske barve na splošno delujejo bistveno topleje in bolj vabljivo. Poudarke ustvarjamo z „lastnimi kontrasti“, npr. z belim senčenjem«, tako pravi strokovnjak za barve. Zdaj pa se usmerimo na posamezne srednje do dolgo obstojne barvne trende. Na splošno lahko rečemo: današnji barvni trendi bodo tudi jutri še vedno moderni, saj pri barvi fasade enakovredno vladata srce in razum, trend izbire zemeljskih tonov pa ustreza obema. 

Strukturni trendi

Rja
Površine, ki izgledajo tako, kot da so že desetletja prisotne in govorijo o domnevno industrijski preteklosti, se popolnoma ujemajo s današnjim "industrijskim" trendom. Pročelja, ki imajo preperel videz so arhitekturno zanimiva. Na desni: Filharmonija v Hamburgu, ki temelji na rustikalnem videzu. 

barvni trendi - rja

Kovinske barve
Ni treba biti ravno ljubitelj kovin, da ti je všeč kovinska barva. Bleščeče in svetleče – da, prosim, vendar mora biti toplo in plemenito. Površine zaživijo ne glede na to, ali gre za kovinsko barvo ustnic, torbice ali tapete. Tudi hiše se rade ovijajo v plemenite kovine in se spretno poigravajo s svetlobo v posameznih delih dneva. 

barvni trendi - kovinske barve

Trend površin

Les
Ni vedno le pravi les tisti, ki ogreje dušo. Tudi zaključni omet CreativTop v videzu lesa lahko poudari dele fasade, pri čemer ne zahteva nikakršnega dodatnega vzdrževanja. Nova preobleka fasade ni bila še nikoli tako preprosta, kot je zdaj. 

Beton 
Gole betonske površine ali tiste, ki so takšne le videti, se v kombinaciji s plemenito belo barvo vse pogosteje uporabljajo na sodobnih stavbah. Se pa tudi v notranjih prostorih uporablja kombinacija lesa in betona, ki navdaja z občutkom domačnosti.

barvni trendi - les
barvni trendi - beton

Barvni trendi

Blato
Končno lahko spet počnemo, kar nam je bilo v otroštvu tako zabavno: valjanje po »blatu«. Topla prijetna barva se pogosto pojavlja v naravnih materialih, kot so usnje, krzno, les ali rahlo zrnati kamen. Možnosti kombinacij so raznolike, tudi srebrna kovina se lahko zelo dobro kombinira z aktualnimi zemeljskimi toni. Sodobna arhitektura ljubi tople blatne tone. Tako je na primer mogoče individualizirati večje stanovanjske objekte z razvrščanjem barvnih polj in tu se takoj ustvari občutek
varnosti in domačnosti. 
 
Turška kava (mokka) 
Jutro ob skodelici kave v kmečki podeželski hiši ali na terasi vile sodobne arhitekture. Tudi ta topli rjavi barvni ton »kave« sledi trendu »nazaj k naravi«. Juta, volna, usnje in temni lesni toni se idealno ujemajo z vsemi odtenki turške kave. 
 
»Taupe« 
Ta barvna oznaka izvira iz francoščine in se nanaša na krta oziroma sivorjavo barvo njegove dlake. Zamolkel ton, ki se izjemno dobro kombinira z masivnim lesom, kamnom in klinkerjem ter toplimi kovinami, kot je medenina ali zlato. Barva taupe je primerna tako za klasične stare gradnje kakor za sodobne prostore. Prav sodobna arhitektura, ki je kockasta, se lahko zelo dobro poudari s sivorjavimi toni.

barvni trendi
0 Izdelek v košarici