Hiša, oljke, morje

Počitniška hiša, ki se idealno prilagaja prostoru in okolici, zaznamujeta divja oljka in čudovit razgled proti Jonskemu morju, ki je še posebej lep iz previsnega bazena. Cilj zasnove je ustvariti enonadstropno hišo, ki se bo stopila s terenom in naravo. Dunajsko-atenskemu biroju Buerger Katsota architects je to zagotovo uspelo. Leta 2016 so si za projekt zasluženo odnesli tudi zmago v kategoriji enodružinskih hiš na arhitekturnem tekmovanju Baumit Life Challenge.

Hiša - oljke - morje

Oblikovanje je dopuščalo ustvarjanje prototipa hiše, popolnoma integrirane v kontekst, z maksimalno energijsko učinkovitostjo in kar najmanjšim volumnom, prilagojenim mreži oljčnega nasada in merilu krajine. Hiša je umeščena na betonsko bazo, kjer so mehanske inštalacije, garderoba in cisterna. Stene, streha in »krošnje enoetažne zasnove« so izdelane iz prefabriciranih križno lepljenih lesenih panelov, ki so omogočili hitro gradnjo in montažo na terenu. Teraco, položen po tleh, zagotavlja preprosto eleganco, kakovost in vizualno kontinuiteto iz notranjosti v prostrano zunanjost.

hiša - olje - morje

Oblikovanje počitniškega doma na Jonskem morju je zahtevalo smiselno in občutljivo arhitekturno strategijo, da je bilo mogoče izkoristiti specifične podnebne pogoje in naravne okoliščine, ki jih zaznamujejo deževne zime, močno sončno obsevanje in visoke temperature v poletnih mesecih. Prosojna parabolična lesena krošnja v kombinaciji z drevesnimi listi zagotavlja senco in zavetje, hkrati pa udoben, zavarovan, fluiden prostor za celodnevno bivanje na prostem ali v notranjosti.


Stavbni kompleks je zunanje dobro izoliran, zastekljene površine so zaščitene pred neposrednim soncem in z dobro povezavo (prek temeljev) s termalno energijo prsti preprečujejo poletno pregrevanje, brez uporabe dodatne klime ali mehanskega ohlajanja. Sistem gretja temelji na solarnih panelih, povezanih z grelcem z vročo vodo, ki omogoča dovajanje toplote za podtalno ogrevanje zgolj z obnovljivimi viri. Toplotna izolacija postaja vse bolj pomembna tudi v toplih krajih in v vročih poletjih, saj izolirana hiša prinese kar nekaj stopinj nižjo temperaturo v prostoru. V konkretnem primeru je bil za izolacijo sten uporabljen fasadni sistem Baumit Star Mineral.

Tlorisno je hiša zasnovana s serijo platform, ki združujejo bivalne vzorce za družino na počitnicah; hkrati intimo in odprtost, komunikacijo. Zasebni prostori, ki vključujejo spalnice in mokre prostore, so organizirani znotraj štirih samostojnih volumnov, vmesni prostori pa so namenjeni bivalnim površinam. Te so navidezno podaljšane skozi velike zastekljene površine. Pravokotno na 9 metrov dolgo linearno hišo je konzolno umeščen 18-metrski plavalni bazen, poravnan s horizontom morja.

Največji zmagovalci pa so seveda lastniki, ki uživajo v idiličnem okolju in udobju hiše. Συγχαρητήρια! (čestitke)

hiša - oljke - morje
0 Izdelek v košarici