Blog: so stavbe lahko res bolne?
star_border

So stavbe lahko bolne?

Doma, kjer se počutimo najvarneje, imamo po navadi najslabši zrak. Ste se kdaj vprašali, zakaj se počutite slabo? Je problem v prostoru, v katerem bivate?  Ali še več,  je stavba lahko bolna? Lahko. Posledice bolnih stavb pa čutimo mi, stanovalci.

Kaj je sindrom bolnih stavb (ang:  sbs – sick building syndrome)?

Sindrom bolnih stavb je izraz (skovan v sedemdesetih letih minulega stoletja za opis nepojasnjenih simptomov), ki ga uporabljamo takrat, ko se pri uporabnikih stavb pojavijo negativni vplivi na zdravje in bivalno udobje.


V večini primerov slaba kakovost zraka v zaprtem prostoru povzroči le blago nelagodje. Obstajajo pa tudi primeri, ko lahko onesnažen zraka v notranjih prostorih povzroči hujše simptome ali poslabša obstoječe zdravstvene stanje. Simptomi se pojavijo kot posledica vsakodnevne izpostavljenosti, ki traja dalj časa, in se razlikujejo od primera do primera.

Kako lahko ugotovite, ali trpite zaradi sindroma bolnih stavb?

Pogosti simptomi vključujejo akutno nelagodje, ki ga povzročajo glavoboli, občutljivost za vonje, draženje oči, nosu ali grla, suh kašelj, draženje kože, omotičnost, bolečine v mišicah, slabost, težave pri koncentraciji in splošna utrujenost.

Napačne zasnove stavb prispevajo k večjemu pojavu SBS. Glavni dejavniki:

 • Slabo prezračevanje: Gradnja energetsko varčnih stavb s povečano tesnostjo stavbnega ovoja in slabo načrtovanimi ter vzdrževanimi sistemi prezračevanja pogosto vodi do nezdravih in neudobnih razmer ter pojava sindroma bolnih stavb.  Neustrezno prezračevanje zraka v stavbi lahko povzroči težave z zdravjem in vpliva na bivalno udobje. Slabo prezračevanje je lahko posledica neučinkovitih sistemov ogrevanja, prezračevanja in klimatizacije.
 • Kemični onesnaževalci: Hlapne organske spojine (HOS), ki jih lahko najdemo v različnih gradbenih materialih, v pohištvu, čistilnih sredstvih…
 • Biološki onesnaževalci: Plesen, bakterije in virusi. Plesen se pojavi na notranjih površinah sten kot posledica nepravilno izvedenega ovoja stavbe. Simptomi, povezani z izpostavljenostjo biološkim onesnaževalcem, vključujejo bolečine v mišicah, kašelj in tiščanje v prsnem košu, zvišano telesno temperaturo, mrzlico in alergične reakcije.
 • Neustrezna temperatura, vlaga: Toplotno neudobne razmere s previsoko ali prenizko relativno vlažnostjo zraka, previsoko ali prenizko temperaturo zraka in temperaturo površin prispevajo svoj delež k pojavu sindroma bolnih stavb.
 • Prekomerna raven hrupa:  Zaradi nezadostne zvočne izolativnosti stavb, posameznih konstrukcijskih sklopov in  neustrezne zvočne akustike v prostoru zaznamo več motečega hrupa.
 • Slaba osvetljenost: Pomanjkanje dnevne svetlobe slabo vpliva na počutje in zdravje stanovalcev. Pogost simptom je splošna izčrpanost in težave s spanjem.

Kako lahko izboljšate kakovost zraka v stavbi?

 • Redno prezračujte prostore.
 • Če imate klimatske sisteme, jih redno vzdržujete in čistite.
 • V prostor ne vnašajte snovi, ki dodatno onesnažujejo zrak (npr. osvežilcev zraka, pohištvo, ki vsebuje formaldehid in druge nezdrave snovi v lepilih, ipd.).
 • Ne kadite v zaprtih prostorih.
 • Celovito pristopite k izbiri gradbenih materialov in odločitvi glede načina gradnje. Že v fazi gradnje izbirajte gradbene materiale brez škodljivih snovi. O stavbi razmišljajte celovito. Ne le energetsko učinkovita, stavba mora biti grajena kakovostno in z materiali, ki so prijazni do človeka. Slabo grajeno in slabo načrtovano okolje se odraža na počutju in zdravju ljudi. Strategija načrtovanja energetsko učinkovitih stavb je usmerjena v manjšo porabo energije, večji poudarek pa bo potrebno dati materialom, ki so potrebni za oblikovanje zdravega bivalnega in delovnega okolja → več o kakovostnem načrtovanju doma.

In še zadnji namig. Pojdite v naravo in zadihajte s polnimi pljuči. Še tako dober material ne more nadomestiti naravnega zelenja in svežega zraka.

0 Izdelek v košarici