Blog: poskrbite za kakovosten zrak v svojem domu
star_border

Poskrbite za kakovosten zrak v svojem domu

Ste poskrbeli za zdrav začetek dneva in si privoščili dober in kakovosten obrok? Pri hrani in pijači nenehno iščemo nadzorovano kakovost, pozabljamo pa, da je enako pomembna tudi kakovost zraka. Protislovno, toda resnično -  kakovost zraka na prometni ulici je mnogokrat boljša od  kakovosti zraka v stanovanju, pisarni ali šoli.

Redkokdaj pomislimo na to, čeprav dnevno zaužijemo od 8.000 do 16.000 litrov zraka! Če se izrazimo v odstotkih in si ogledamo grafikon bi lahko rekli, da je zrak v zaprtih prostorih naše najpomembnejše živilo.

Naši dnevni »obroki«

Kaj vpliva na onesnaženost notranjega zraka?

Mnogo dejavnikov. Cigaretni dim, elektrosmog, mikroorganizmi…Visok odstotek vseh onesnaževalcev v prostoru predstavljajo hlapne organske spojine (HOS). V stanovanju jih najdemo v sredstvih za zaščito lesa – barvah in lakih, v pohištvu in talnih oblogah ter v gradbenih materialih. Prisotni so tudi v čistilih, kozmetiki in mnogih drugih kemičnih preparatih, ki jih imamo v vsakem domu.

Kako se jim izogniti? Ne le pri hrani, tudi pri pohištvu, čistilih, kozmetiki in seveda pri gradbenih materialih bodite odgovorni do svojega zdravja. Preverite sestavo in pomislite ali v prostor vnašate predmete, ki lahko dolgotrajno onesnažujejo vaš dom in škodujejo zdravju.

Vse se začne pri izbiri gradbenih materialov. Teh se na da zamenjati, kot lahko to naredite s pohištvom ali čistilom. Notranje stene naj bodo obdelane z materiali, ki so jih razvili iz neškodljivih sestavin. In ne pozabite - prva 2 cm notranje stene pomembno vplivata na zrak v prostoru. Apneni omet zaradi svojih lastnosti deluje kot »čistilec« prostora in že tanka plast lahko bistveno vpliva na notranjo klimo. Preverite linijo zdravih notranjih ometov Baumit Klima.

Vsak dan pa lahko sami,  brez dodatnih stroškov naredite nekaj dobrega za boljši zrak v vašem domu. Redno prezračujete prostore v katerih bivate!


Ali veste, da lahko  zbolijo tudi hiše? Več o tem in o simptomih povezanih s sindromom bolnih stavb naslednjič. 

0 Izdelek v košarici