Zdrav bivalni prostor
star_border

Kako ustvariti zdrav bivalni prostor

Sodoben človek preživi skoraj 90 % časa v zaprtih prostorih, zato zrak v notranjih prostorih bistveno vpliva na naše počutje, zdravje in kakovost bivanja. Temperatura zraka, sten, gibanje zraka in zračna vlažnost v prostoru pomembno vplivata na notranjo bivalno klimo.

Zrak je naše najpomembnejše »živilo«

Človek na dan vdihne do 13,5 kilogramov zraka v zaprtih prostorih in 1,5 kilogramov svežega zraka, zato je naše najpomembnejše "živilo". Njegova kakovost je izredno pomembna, saj vpliva na naše počutje in zdravje. 

Poraba zraka

Pravilna zračna vlažnost je izjemno pomembna

Suh zrak lahko negativno vpliva na sluznico očesa in ustvarja občutek suhega očesa. Suho sluznico lažje napadajo bakterije. Hitreje se začnejo vnetni procesi, prehlad ali krvavitev iz nosu. Pri vlažnosti 30% in manj smo bolj nagnjeni k nalezljivim boleznim. Zato je ohranjanje optimalne zračne vlažnosti in pravilno prezračevanje bistvenega pomena za zdravo bivanje.

Suchý vzduch

Ustrezna vlažnost v notranjih prostorih vpliva na kakovost bivanja, saj preprečuje razvoj plesni in različnih bolezni. Vzrok visoke vlažnosti je lahko tudi v prehitrem postopku gradnje, ki ni upošteval časa sušenja, v prodiranju vode v notranjost zaradi strukturnih napak ali v nezadostnem odvajanje vlage iz notranjosti zaradi neustreznega prezračevanja in tudi ogrevanja. Štiričlanska družina v gospodinjstvu proizvede tudi do 10 l vode na dan, zato je pomembno ohranjati optimalno vlažnost v prostorih, ki je med 40 in 60%. Notranji omet Baumit Klima ima unikatno lastnost uravnavanja vlage v prostoru. Preverite vse pozitive lastnosti sistema Baumit Klima.

Več o tej temi


Klima proizvodi

Proizvodi iz linije Baumit Klima uravnavajo vlago v prostoru, so mineralni in brez škodljivih snovi.

Več

Dokazano z raziskavami

V raziskovalnem centru Baumit Viva Park primerjajo različne gradbene materiale in preučujejo njihov vpliv na bivanje/na zdravje stanovalcev.

Več

Vpliv temperature na dobro počutje

Kako ohraniti toplo notranjost?

Več

Kakšna je optimalna vlažnost v notranjih prostorih?

Kakšno vlažnost imate doma? Ali veste, kako lahko vplivate na njo? Razmislite o tem, že v fazi načrtovanja doma.

Več

Kako temperatura vpliva na bivalno udobje

Ljudje različno dojemamo toploto. Nekdo ima rad hladnejše sobe, drugi se počutijo bolj prijetno v toplejšem okolju. Kljub temu bi morali upoštevati določena pravila. Za bivalne prostore in kopalnice priporočamo višjo temperaturo do 23 °C, pri spalnicah je priporočena temperatura precej nižja, do 18 °C. Prav tako je pomembno, da ne pride do prevelikih temperaturnih razlik med notranjim zrakom in temperaturo na površini notranje stene ali med spodnjim delom prostora in prostorom v višini glave. Razlika ne sme biti višja od 3 °C. Temperatura sten v kombinaciji z zračno vlažnostjo ima promembno vlogo pri razvoju plesni na stanah. Ne pozabite, da  fasadni sistemi ustvarjajo optimalno temperatuto in vplivajo na zdravo vlažnost v prostoru. Odkrijte več.  

Oglejte si grafa udobnega počutja in tveganja nastanka plesni.

Udobje bivanja

Kdaj je zrak svež

Tako kot ostale snovi je tudi zrak sestavljen iz molekul. Te imajo lahko negativen ali pozitiven ion. Več negativnih ionov je v zraku, bolj svež je. Obogateni zrak na ta način podpira oksigenacijo krvi in izboljšuje funkcijo delovanja organov. Splošno počutje se izboljša. Svež zrak brez škodljivih snovi pomaga ustvarjati več »dobrih« ionov v zraku. Zato ne pozabite na pravilno in pogosto prezračevanje ter skrbno izbiro materialov za notranje prostore.

Správne vetranie
0 Izdelek v košarici