Fasadni sistem, da ali ne? Kaj pravijo raziskave?
star_border

Fasadni sistem, da ali ne? Kaj pravijo raziskave?

Toplotna izolacija že dolgo ne pomeni le varčevanja z energijo. Prinaša nam številne druge ugodnosti. Izsledki raziskav iz raziskovalnega centra Viva park potrjujejo, da fasadni sistemi vplivajo na:

  • Udobno bivalno temperaturo
  • Zdravo vlažnost
  • Zaščito pred plesnijo
Pohoda pri bývaní

Prijetna notranja temperatura

Po podatkih raziskovalnega parka lahko izolirane hiše zagotovijo bolj stabilno notranjo temperaturo, zlasti v kombinaciji z masivnimi stenami, kot so beton in opeka. Nasprotno prihaja v neizoliranih hišah do velikih temperaturnih nihanj. Najmanjša temperaturna nihanja pozimi in poleti so se pojavila v izoliranih betonskih hišah. 

Graf: Temperaturna nihanja na notranji površini (obodnih)  sten pozimi

Izolacija - beton
Izolacija - opeka 25
Brez izolacije - opeka 25

Graf: Temperaturna nihanja na notranji površini (obodnih) sten poleti

Izolacija - beton
Izolacija - opeka 25
Brez izolacije - opeka 25

Prikaz temperaturnih nihanj na izoliranem betonu (hiša št. 2), izolirana hiši iz opeke (hiša št. 4) in na neizolirani opečnati hiši (hiša št. 3).
Legenda:
Legenda
Vir: FH Burgenland;  raziskovalni center Viva park, Baumit Beteiligungen GmbH

Spremljanje temperatur na notranji površini obodnih sten je jasno pokazalo, da imajo izolirane hiše stabilnejše površinske temperature. Poleg toplotne izolacije stavb je masivna gradnja - zlasti beton - pomemben faktor pri uravnavanju temperatur pozimi in poleti.

Zakaj se neizolirana hiša ohladi tako hitro? 

Raziskovalci so primerjali različne temperature. Notranjo temperaturo na površini sten in notranjo temperaturo zraka v primerjavi z zunanjo temperaturo pri neizolirani opečnati hiši (hiša št. 3) in izolirani betonski hiši (hiša št. 1).
Površinska temperatura sten v neizolirani hiši je bila v celotnem obdobju meritev bistveno nižja od temperature zraka v prostoru. V izolirani betonski hiši pa je bila razlika med površinsko temperaturo sten in sobno temperaturo precej manjša. Poleg tega je površinska temperatura sten v neizolirani hiši nihala in sledila poteku zunanje temperature. Če je zunanja temperatura močno padla, neizolirana hiša več ni mogla doseči nastavljene notranje temperature 21 °C, kar je privedlo do ohlajanja vseh površin.

Graf: Gibanje temperatur v izolirani in neizolirani hiši.
Vir: FH Burgenland; raziskovalni center Viva park, Baumit Beteiligungen GmbH

Izolirana proti neizolirana hiša

Stabilna zračna vlažnost

Da bi se v zaprtih prostorih počutili prijetno, je poleg sobne temperature pomembna tudi ustrezna vlažnost zraka. Najudobneje se počutimo pri relativni zračni vlagi med 40 in 60 %. Pozimi, ko je zrak zelo suh, je zelo težko ohraniti optimalne vrednosti zračne vlage. Pri tem nam pomaga načrtovanje in izbor ustreznih gradbenih materialov.

Izolacija bo hiši zagotovila višjo površinsko temperaturo sten. Čim višja je temperatura stene, tem nižja je potrebna temperatura ogrevanja. Nižja temperatura zraka v prostoru  pomeni tudi višjo relativno vlažnost.

Graf: Primerjava relativne vlažnosti zraka v izolirani in neizolirani hiši

 48/5000 Vlažnost zraka v izolirani in neizolirani hiši

Primerjava relativne vlažnosti v ogrevalni sezoni (november 2015 - januar 2016): 25 cm izolirana opeka (rdeča) in 25 cm (modra) neizolirana opeka. V izolirani hiši je bila vlažnost zraka v povprečju okoli 51%, v neizolirani hiši pa okoli 42%.  Vir: FH Burgenland;  raziskovalni center Viva park, Baumit Beteiligungen GmbH

Zdravo bivanje se začne pri fasadi

zdravé bývanie
3 stebri zdravega bivanja

Način življenja in kakovostno okolje imata pomemben vpliv na nas.

Več
Ideálna vlhkosť v interiéri
Kakšna je optimalna vlažnost v notranjih prostorih?

Kakšno vlažnost imate doma? Ali veste, kako lahko vplivate na njo? Razmislite o tem, že v fazi načrtovanja doma.

Več
Temperaturno udobje bivanja
Vpliv temperature na dobro počutje

Kako ohraniti toplo notranjost?

Več
Zateplenie domu
Zakaj izolirati hišo? Preveite dokazane prednosti.

Dobro počutje in zdrava bivalna klima: to sta lastnosti, ki hišo spremenita v dom.

Več
0 Izdelek v košarici