star_border

Sanacija notranjih zidov po poplavi

Nasveti za strokovno izsušitev zidov

Odstranitev prepojenih mavčno-kartonskih plošč

Prepojene mavčno-kartonske plošče, plošče iz lesnih vlaken, toplotna izolacija znotraj montažnih sten in nadometne sanitarne inštalacije po poplavah praviloma niso več funkcionalne in jih je treba odstraniti. Gradbeni deli za njimi se potem tudi hitreje izsušujejo.

Odstranitev mavčnih ometov

Mavčni ometi vežejo nase veliko vlage in s tem upočasnjujejo proces sušenja. Zaradi tega jih je treba odstraniti. Če so dalj časa izpostavljeni vlagi, obstaja možnost izločanja soli na površini ometa. Omet odstranimo vsaj 50–80 cm nad linijo vidnih sledi vode, da omogočimo popolno osušitev vlažnega zidu. Pri ostalih gradbenih elementih, na primer podbojih ali inštalacijah, preverimo, ali so še funkcionalni, in se odločimo, ali jih je treba odstraniti. Če jih ni treba, lahko po temeljitem čiščenju in po potrebi po dezinfekciji začnemo izvedbo novega ometa.

Kako preverimo količino vlage v zidovih?

Količino preostale vlage preverimo oziroma izmerimo z merilnikom vlage (npr. Gann Hydromette Compact B). Orientacijsko vrednost izmerimo na primerljivi površini, ki ni bila izpostavljena vodi, nato primerjalno izmerimo vlažnost površine, ki je bila izpostavljena vodi in naj bi se izsušila. Postopek vsak teden ponavljamo. Če je izmerjena vrednost za manj kot 60 enot višja kot na suhi površini (odvisno od vrste in gostote materiala), lahko začnemo ometavati.

Kako nadaljujemo po odstranitvi ometa?

Na zidove, s katerih smo odstranili mavčni omet, lahko po popolni osušitvi ponovno nanesemo nov mavčni omet. Če bomo nanesli apneno-cementni omet, moramo popolnoma odstraniti ostanke mavčnega ometa.

Pohištvo v prvih tednih po izvedbi ometa nekoliko odmaknemo od zidu, da zagotovimo zadostno prezračevanje prostora (zaradi možnosti kondenza in pojava plesni). Končno obdelavo sten s premazi, tapetami, keramiko in drugimi oblogami odložimo na kasnejši čas, da omogočimo izhajanje preostale vlage iz jedra zidu. Ometi in izravnalne mase iz programa Baumit Klima so naravno bele barve. Čas, potreben za dokončno izsuševanje zidu, tako lahko premostimo, ne da bi bil videz ometa brez končne obdelave preveč moteč.

Proizvodi za notranje in zunanje zidove

  • Za izboljšanje oprijema ometov na zidove z minimalnimi ostanki mavčnega ometa površino v celoti pokrijemo s sulfatno odpornim obrizgom Baumit SanovaPre.
  • Na zidovih, ki niso obremenjeni s solmi in vlago, uporabimo sistem apnenih ometov Baumit Klima.
  • Kot končni barvni premaz uporabimo zelo difuzijsko odprto barvo Baumit KlimaColor.
  • Pri kombinaciji starih in na novo ometanih sten uporabimo omet Baumit MultiWhite, kot sprijemni sloj med starim in novim ometom in kot končni fini omet.  
  • Notranjih zidov, ki smo jih zaradi vlažnosti in vsebnosti soli ometali s sanacijskimi ometi Sanova, ne zaključimo z oblogami in premazi, ki bi upočasnili sušenje zidu (disperzijske izravnalne mase in barve, tapete, keramika). Do končne izsušitve počakamo z zaključno obdelavo.
  • Najbolje je uporabiti mineralne in difuzijsko odprte izravnalne mase in premaze Baumit KlimaFino, Baumit KlimaFinish in Baumit KlimaColor.

  • Da prehod novega ometa na obstoječi omet ne bi bil viden, je najbolje, da celotno površino obdelamo s končnim finim ometom Baumit MultiWhite. Izjema so zaglajene površine. Prehod lahko zakrijemo tudi s strukturiranim notranjim zaključnim slojem Baumt KlimaDekor.
  • Tapete in oljne barve v vsakem primeru odstranimo. Ostalih notranjih barv, ki so čvrste in povezane s podlago, po čiščenju in sušenju ni treba odstraniti. Razen če so onesnažene s fekalijami ali oljem. Po potrebi jih utrdimo s premazom Baumit SanovaPrimer (mineralni premazi) ali Baumit MultiPrimer (mineralni in disperzijski premazi). Silikatno barvo Baumit KlimaColor nanašamo zgolj na mineralne podlage.

Pogosta vprašanja 

Za vas smo sestavili pogosta vprašanja na temo sanacij poplavljenih notranjih zidov, ki si jih lahko preberete tukaj.  

Če imate še kakšno vprašanje, vam bomo z veseljem odgovorili.
Pokličite naše strokovnjake ali nam pošljite vprašanje (obrazec spodaj).

0 Izdelek v košarici