star_border

Sanacija tal po poplavi

Nasveti za strokovno izsušitev tal

Hitro in aktivno izsuševanje dosežemo s kratkotrajnim (na prepih) ali trajnim prezračevanjem in/ali s kombinacijo ogrevanja prostorov pri zaprtih oknih in kratkotrajnega intenzivnega zračenja (vsaj trikrat na dan). Pri tem ne uporabljamo plinskih grelnikov, ker ti v prostor sproščajo dodatno vodno paro.

Vse parozaporne obloge je treba odstraniti, sicer dolgotrajno zadržujejo vlago v tleh in podaljšujejo čas izsuševanja. Opremo odstranimo iz prostora oziroma pohištvo odmaknemo od sten. Ogrevanje prostora pospešuje proces sušenja, ker lahko topel zrak sprejme več vlage, vendar moramo prostor potem intenzivno prezračiti. S pomočjo merilnika vlažnosti zraka lahko nadziramo potek procesa izsuševanja. Ko vlažnost zraka doseže 70 %, je prostor treba prezračiti. S tem omogočimo kar najhitrejše izsuševanje. Vsekakor moramo na zgoraj opisani način vsak dan ravnati še nekaj mesecev.

Tudi ko so tla površinsko suha in je estrih videti brezhiben, preverimo, koliko vlage je v slojih pod estrihom. To je najbolje izvesti s poskusnimi izvrtinami, s čimer ugotovimo sestavo slojev in preverimo njihovo vlažnost z merilnikom vlažnosti ali še bolje s sušenjem vzorca (po metodi Darr). Verodostojno meritev lahko opravi strokovno usposobljen obrtnik.

Če v spodnjih slojih potrdimo prisotnost vlage, je treba ugotoviti, ali gre za onesnaženost z nevarnimi, zdravju škodljivimi snovmi (olja, fekalije in druge škodljive snovi).

Več informacij lahko najdete pri pristojnih inštitucijah, na primer NIJZ, BF, MOP. Če je potrjena prisotnost klic in bakterij, je treba estrih in toplotno izolacijo pod njim odstraniti in nadomestiti z novo.

Proizvodi za tla

Pred polaganjem talnih oblog na estrihih, ki so bili navlaženi, ali na novovgrajenih estrihih, preverimo stopnjo vlažnosti estriha, najbolje z meritvijo CM. Meritev lahko opravi strokovno usposobljen obrtnik.

Če je treba zamenjati vse sloje v tleh, poškodovani estrih in izolacijo pod njim odstranimo. Podlago očistimo in osušimo, ponovno položimo izolacijo ter vgradimo nov estrih.

  • Neravnine lahko po ustreznem času sušenja izravnamo z izravnalno maso Baumit Nivello 50. Podlago predhodno obdelamo z Baumit Grund.

  • Estrih, ki smo ga ohranili, je najverjetneje delno poškodovan ter ga bo po čiščenju in osušitvi verjetno treba popraviti. Za zanesljiv oprijem na obstoječih površinah uporabimo premaz Baumit SuperPrimer. Neravnine izravnamo z izravnalno maso Baumit Nivello 50, ki s svojo odpornostjo zagotavlja večjo zanesljivost na podlagah, poškodovanih zaradi vlage.

  • Za manjša popravila temeljev, nosilcev ali zidov lahko uporabimo Baumit HobbyBeton in Baumit Manu 2.  

Pogosta vprašanja

Za vas smo sestavili pogosta vprašanja na temo sanacij poplavljenih tal, ki si jih lahko preberete tukaj.  

Če imate še kakšno vprašanje, vam bomo z veseljem odgovorili.
Pokličite naše strokovnjake ali nam pošljite vprašanje (obrazec spodaj).

0 Izdelek v košarici