star_border

Pogosta vprašanja o sanaciji poplavljenih tal

Kako saniramo zelo namočen kalcij-sulfatni ali anhidritni estrih (samorazlivni estrih)?

Estrihi na mavčni osnovi so v osnovi neobčutljivi zgolj pri kratkotrajni obremenitvi z vlago, saj v primeru daljše namočenosti trajno izgubijo trdnost. Pri dalj časa trajajoči poplavljenosti se tudi v primeru cementnih estrihov namočijo toplotna izolacija pod estrihom, robni trakovi ipd. Če toplotne izolacije z ekonomsko upravičenim stroškom ni mogoče posušiti, je treba estrih in toplotno izolacijo pod njim odstraniti in ponovno vgraditi. Enako velja, če so bile v poplavni vodi nevarne ali zdravju škodljive snovi, ki so prodrle v izolacijo ali estrih. Tudi v tem primeru je potrebna preventivna odstranitev.

Kako saniramo namočen cementni estrih?

Voda lahko skozi robove estriha prodre v celotno talno konstrukcijo, vključno z nosilno betonsko ploščo. Od tam se vlaga lahko izsušuje le zelo počasi, tako da zgolj običajno sušenje z ogrevanjem, prezračevanjem, kondenzacijskimi izsuševalniki praviloma ne zadostuje. Brez posebnih postopkov sušenja obstaja nevarnost, da vlaga v konstrukciji ostane še mesece in s plesnijo posledično povzroči dolgotrajno škodo tudi na sosednjih gradbenih elementih.

Cementni estrih je sam po sebi vodoodporen in vlaga ne vpliva na njegovo trdnost. Nasprotno pa vlaga, odvisno od vrste izolacije, škodljivo vpliva na sloje pod estrihom. Namočena izolacija iz mineralne volne izgubi svoje lastnosti, spremenita se lahko trdnost in debelina. Izolacijo iz stiropora (EPS) ali stirodura (XPS) lahko s posebnimi postopki osušimo. Sušenje zaupamo za to usposobljenemu podjetju.

Na kaj moramo paziti pri cementnih estrihih v kleti, pod katerimi je položena hidroizolacija?

Preveriti moramo, ali je hidroizolacija ali parna zapora poškodovana in je voda vdrla pod njo. V tem primeru moramo zato, da se izognemo razvoju neprijetnega vonja, takšno hidroizolacijo odstraniti, betonsko ploščo osušiti in nato ponovno izdelati hidroizolacijo in estrih. 

Kako saniramo estrih ali betonsko ploščo, prepojeno z oljem?

Praviloma se funkcionalnost cementnega estriha in betona zaradi vode, onesnažene s kurilnim oljem, ne spremeni. Odločitev glede načina sanacije je povezana s prisotnostjo neprijetnega ali zdravju škodljivega vonja.
Situacijo lahko izboljšamo z namenskimi čistilnimi sredstvi, ki olje razgradijo, vežejo ali kako drugače odstranijo.
Pred lepljenjem talnih oblog vseh vrst je za zagotovitev oprijema lepila potrebno čiščenje površine estriha. Tudi v ta namen uporabimo namenska čistila, s katerimi očistimo površino in dosežemo, da so pore na površini brez maščob.  

0 Izdelek v košarici