Raziskovalni center Viva park Baumit
star_border

Kako je bila izvedena raziskava za zdrave proizvode

Kakovost zraka v zaprtih prostorih postaja vedno bolj pomembna. Zdravo bivanje se začne s pravilno izbiro gradbenih materialov. Tega se zavedamo tudi v Baumitu, zato smo zagnali edinstven evropski raziskovalni center v Avstriji, Baumit Viva park, ki proučuje povezave med gradbenimi materiali in njihovim vplivom na zdravje. V zadnjih treh letih je bilo analiziranih in ovrednotenih več kot 5 milijonov podatkov, ki so osnova za razvoj zdravju prijaznih gradbenih materialov.

„Želimo, da bi se ljudje počutili dobro in zdravo v svojih domovih.“ Robert Schmid, lastnik Baumita.

Enaki pogoji

Zgrajenih je bilo 10 vzorčnih hiš iz različnih zidnih konstrukcij, dve sta še v izgradnji. Hiše so enakih dimenzij, prav tako strehe, okna in vrata. Za vse veljajo isti zunanji klimatski pogoji. Zbiranje podatkov se izvaja v 9 kategorijah  pod različno simuliranimi pogoji. Meritve so popolnoma avtomatizirane in se zbirajo v posebnem kontrolnem zbirniku.

Výskumný park Viva na stavebné materiály

Analiza podatkov

Zbiranje podatkov po posameznih hišah je anonimno. Pridobljeni podatki se nato pošljejo zunanjim partnerjem (Tehnični univerzi v Pinkafeldu, Avstrijskemu inštitutu za zdravo in ekološko gradbeništvo ter Medicinski fakulteti na Dunaju), ki jih analizirajo in ocenijo. Ocenjujejo tudi njihov vpliv na zdravje in bivalno udobje. Za vsako izmed 9 kategorij se na teden izvede in zbere podatkov za več kot 30 tisoč različnih meritev.

Výskumný park Viva_meranie dát

Podatki raziskave

V okviru analize kakovosti notranjega zraka se upoštevajo naslednji parametri: notranja klima, zračni ioni, HOS  (hlapne organske spojine), hrup, vonj. Analizirajo se alergijske reakcije, utrujenost, stres in kakovost spanja. Merijo se tudi: prihranek energije, akumulacija, nihanje temperatur, sezonska nihanja, sorpcijske lastnosti in paroprepustnost gradbenega  materiala.

Rezultati v praksi

Letné horúčavy a zateplenie
Poletna vročina

Kako se boriti proti poletnemu pregrevanju? Toplotna izolacija je najučinkovitejša zaščita pred poletnim pregrevanjem.

Več
Zateplenie udržiava teplo v zime
Zimski mraz

Kako prekinitev ogrevanje vpliva na sobno temperaturo? Ugotovite katere vrste hiš so uspele zadržati toploto najdlje.

Več
Vlhkosť v interiéri
Vlažnost zraka v prostoru

Vlažnost zraka v notranjih prostorih bi morala biti od 40 do 60%. Kako različni gradbeni materiali vplivajo na vzdrževanje te vlažnosti?

Več
Výskumné domy VivaPark
Primerjava hiš

Različne vrste konstrukcij in materialov ter njihov vpliv na naše zdravje in udobno bivanje. Ugotovite, kako zgraditi zdrav dom.

Več

Kako zgraditi zdrav dom?

Vrsta gradnje in kakovost vgrajenih materialov močno vplivata na zdravje ljudi in kakovost bivanja. Rezultate meritev iz raziskovalnega parka lahko povzamemo v treh glavnih točkah:

1. Najprej izolacija

Dobro izolirana hiša prinaša številne prednosti. Poleg varčevanja z energijo dosega boljše rezultate tudi pri ostalih fizikalnih parametrih.

  • Kako se različne konstrukcije odzovejo na prekintev ogrevanja?
  • Ali želite prijetno hladen dom tudi med poletno vročino?
  • Katera hiša bo ohranila toploto v zimskem času?

Zateplenie domu

2. Masivno je kakovostno

Masívna konštrukcia

Pri vseh meritvah so izkazovale najboljše rezultate stavbe z masivnimi zidovi in dobro toplotno izolacijo na zunanji strani.  
Masivni materiali, kot so beton, opeka, les z visoko gostoto najbolje shranjujejo energijo in uravnavajo kratkotrajna temperaturna nihanja. Tako pozimi kot poleti.

  • Opeka in omet za optimalno bivalno klimo,
  • beton in omet za dobro zvočno izolacijo in zaščito pred elektrosmogom,
  • masiven les za dobro sobno akustiko in uravnavanje klime v prostoru.

3. Notranjost je pomembna

Prezračevanje mnogokrat ni dovolj za ohranjanje optimalne vlažnosti v prostoru. Stene tvorijo veliko območje, ki ob ustreznem izboru materialov pomaga uravnavati vlažnost v notranjosti brez velikih odstopanj. To je odvisno od sposobnosti materiala za absorpcijo vlage, ki se v primeru nezadostne vlažnosti vrne nazaj v prostor. Baumit Klima notranji ometi debeline 2 cm pomembno pripomorejo k uravnavanju vlage v prostoru. Ljudje se počutimo najbolj udobno pri relativni zračni vlagi med 40% in 60%.

Kvalitné vnútorné materiály
0 Izdelek v košarici