Baumit kviz
star_border

Vaš svet, med zdrave stene ujet


Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije sodobni človek zahodnega sveta preživi od 80 do 90 % časa v zaprtih prostorih. In ravno tam je pogosto več škodljivih snovi kot v območjih gostega prometa. Povprečna odrasla oseba med mirovanjem vdihne in izdihne od sedem do osem litrov zraka na minuto. Zaužijemo torej vsaj 11.000 litrov zraka na dan!

Poskrbimo, da bodo prostori in zrak, v katerih bivamo, zdravi.


Preverite svoje znanje o zdravem bivanju in si ustvarite zdrav bivalni prostor.

Odgovore na vprašanja poiščite spodaj ↓

Kako lahko gradbeni materiali pripomorejo k bolj zdravemu bivanju?


Naše počutje v zaprtih prostorih je odvisno od številih dejavnikov: sobne temperature, temperature sten, relativne vlage, prezračevanja, vonja, svetlobe ...

Toplotna izolacija in fasadni sistemi:
Toplotna izolacija zagotavlja prijetno notranjo temperaturo in majhna temperaturna nihanja. Pozitivno vpliva tudi na vlažnost v prostoru, saj ustvarja pogoje za stabilno relativno vlažnost. Izolirana hiša ostane v območju optimalne vlažnosti tudi v času ogrevalne sezone, medtem ko se neizolirana hiša spusti v območje pod 40 % (­višja vsebnost prahu in finih prašnih delcev, 3-krat večja nevarnost za infekcije, draženje oči in kože ...). Pri relativni zračni vlagi od 40 do 60 % se počutimo najprijetneje. Tople stene pomagajo še pri eni veliki nadlogi - preprečujejo kondenzacijo vlage, zato se ne ustvarjajo pogoji za razvoj zdravju nevarne plesni.

Mineralni notranji ometi (t.i. klima ometi):
Ometi Baumit Klima pomagajo uravnavati vlago. Že s prvimi centimetri občutno izboljšajo klimo v prostoru. V kratkem času shranijo presežno količino vlage in jo pri nizki zračni vlažnosti ponovno oddajo v prostor.  Dobra lastnost teh apnenih ometov je visoka vrednost pH, od 12 do 13, ki preprečuje nastanek plesni in deluje  antibakterijsko, antistatična površina pa preprečuje nalaganje prahu. Uporaba naravnih mineralnih in paroprepustnih materialov, ki ne vsebujejo škodljivih snovi (npr. HOS), je osnova vsakega zdravega doma. Za konec ne smemo pozabiti na pomen pravilnega prezračevanja in zadostne izmenjave zraka, ki ključno vplivata na kakovost zraka v prostorih. Zdravo bivanje dokazani ni mit.

Rešite kviz 

in preverite svoje znanje o zdarvem bivanju. Srečno!

0 Izdelek v košarici