star_border

Klima proizvodi - navdih iz narave

Tako kot jajčna lupina tudi Baumit Klima proizvodi vsebujejo apno. Jajčna lupina ščiti mladiče, saj deluje podobo kot podnebna komora, hkrati pa je tudi užitna. Previsoka vlaga v zraku povečuje tveganje za nastanek plesni. Plesni in glive spadajo med najpogostejše dejavnike tveganj za zdravje doma. Apno pa ima preventivni učinek, saj je alkalno in zato preprečuje nastanek plesni.

Apneni ometi - naravna dezinfekcija

Idealna relativna vlažnost zraka je med 40 in 60%. Pršice, ki lahko povzročijo astmo, uspevajo v visoki stopnji vlažnosti. Preveč suh zrak ne samo vodi le k povečanju ravni prahu, temveč tudi izsušuje sluznico, zaradi česar se poveča nevarnost okužb, na primer zaradi virusov gripe, v času prehladov.

S tuširanjem, kuhanjem, sušenjem perila in dihanjem štiričlanska družina vsak dan v zrak sprosti do 10 litrov vode. Gradbena in sanacijska dela so lahko prav tako vzrok za povečano vlažnost v prostorih. Delno jo lahko absorbirajo stene, tla in pohištvo od koder se sprosti kasneje.

Naravno čiščenje zraka

Apneni omet zaradi svojih lastnosti deluje kot »čistilec«  prostora.  Visoka vrednost pH, od 12 do 13, preprečuje nastanek plesni in deluje antibakterijsko. Antistatična površina pa preprečuje nalaganje prahu.

Kako uravnavati zračno vlažnost

Baumit Klima proizvodi aktivno skrbijo za dobro bivalno klimo. Baumit Klima omet je mineralen in vsebuje naravno apno. Je paroprepusten in deluje kot naraven regulator vlage. Ta učinek je dodatno izboljšan zaradi njegove mikroporozne strukture. V primerjavi z običajnimi ometi lahko zato v kratkem času shrani veliko količino vlage in jo pri nizki zračni vlagi enakomerno odda nazaj v prostor.

Debelina notranjega ometa je pomembna

Meritve v raziskovalnem centru Viva park so pokazale, da lahko že zelo tanek sloj mineralnega ometa (od 1,5 do 2 cm) občutno izboljša klimo v prostoru. Omet lahko v kratkem času akumulira veliko količino vlage in jo pri nizki zračni vlažnosti enakomerno odda v prostor.