Baumit IonitColor: zmanjša količino aerosolov v notranjih prostorih za 60 %

Kakovost zraka v zaprtih prostorih je velik izziv, zlasti v hladnem delu leta. Nastali aerosoli lahko predstavljajo celo tveganje za zdravje. Aerosoli so drobni delci v zraku, ki nastanejo pri dihanju in govoru ter veljajo za potencialne prenašalce virusov in bakterij. Njihova koncentracija se v zaprtih prostorih nenehno povečuje in glede na njihovo velikost ostanejo v zraku do več ur.

Notranja barva Baumit IonitColor veže te aerosole s trajno aktivacijo zračnih ionov ‒ to potrjuje primerjalna študija priznanega inštituta Fraunhofer. V znanstveno simuliranih vsakodnevnih razmerah v zaprtih prostorih se koncentracija aerosolov po uporabi stenske barve Baumit IonitColor zmanjša do 60 %.

Preskuse so izvedli v dveh strukturno enakih prostorih: eno sobo so pobarvali z običajno disperzijsko barvo, drugo z barvo Baumit IonitColor. Nato so v obe sobi nenehno dovajali aerosole in merili njihovo koncentracijo. Po 90 minutah je bila obremenjenost z aerosoli v prostoru z barvo IonitColor 60 % nižja od tiste v primerjalni sobi.

»Identični merilni pogoji so omogočili neposredno primerjavo sob, da bi lahko potrdili vpliv koncentracije zračnih ionov pri uporabi barve IonitColor v povezavi z aerosoli. Eksperimentalna nastavitev, uporabljena v statičnih pogojih in neprekinjenem aerosoliziranju liposomov, je pokazala, da se je v testni sobi s stensko barvo IonitColor bistveno hitreje znižala koncentracija aerosolnih delcev v zraku kot v referenčni sob,« piše v odlomku iz raziskovalnega poročila Obnašanje aerosolov v sobnem zraku.

Ta rezultat je neprecenljive vrednosti, zlasti za javne prostore, kot so pisarne, sejne sobe, igralnice v vrtcih itd., pa tudi velikega pomena za naša domovanja.

»Zelo smo ponosni na znanstveno dokazan učinek zmanjševanja količine aerosolov v prostorih z barvo Baumit IonitColor. Ionit tako ne samo spodbuja dobro počutje in povečuje koncentracijo, ampak tudi dosega trajno boljši in bolj zdrav zrak v zaprtih prostorih z občutnim zmanjšanjem količine cvetnega prahu, drobnega prahu in aerosolov, zato Baumit odločilno prispeva k zdravemu bivanju,« pravi mag. Georg Bursik, direktor podjetja Baumit GmbH, o rezultatih Fraunhoferjeve študije.

Aerosoli ‒ potencialni prenašalci virusov in bakterij

Inštitut Roberta Kocha opisuje vnos tekočih delcev z dihanjem, ki vsebujejo virus, kot glavno pot prenosa patogenih delcev. Glede na njihovo velikost razlikujemo velike kapljice in manjše aerosole. Velike kapljice, na primer po kihanju ali kašljanju, hitreje padejo na tla. Tveganje za okužbo lahko v tem primeru vzdržujemo s primerno razdaljo. Delci tekočine, ki nastanejo pri normalnem dihanju ali govoru, pa so tako majhni, da lahko lebdijo v prostoru do 12 ur. Če ti  aerosoli vsebujejo viruse ali bakterije, obstaja velika verjetnost, da bodo prišli v naše dihalne poti.

Ena od glavnih ugotovitev primerjalne raziskave barve IonitColor je bila, da je velikost delcev, katerih število se je v 90 minutah zmanjšalo za 60 %, med 0,18 in 20 mikrometrov ‒  torej enaka velikosti aerosolov, ki nastajajo pri govoru in dihanju ter lahko lebdijo v zraku nekaj minut do nekaj ur.

Baumit IonitColor: trajno aktivno izboljšanje zraka v prostoru

Mineralna barva za stene Baumit IonitColor izboljša zrak v prostoru na več načinov. Poleg zmanjšanja onesnaževanja z aerosoli so znanstveno preizkusili in potrdili tudi zmanjšanje onesnaževanja s pelodom in drobnim prahom. Dokazani so tudi pozitivni učinki na počutje in koncentracijo. Baumit IonitColor podpira imunski sistem in omogoča, da se kakovost zraka v zaprtih prostorih približa tisti  na prostem.

Več o proizvodih Baumit Ionit najdete tukaj.

0 Izdelek v košarici