star_border

Pogosta vprašanja o sanaciji poplavljenih notranjih sten

Ali je treba odstraniti razmočeni ali poškodovani omet oz. ali ga je mogoče tudi popraviti?

Omet je treba odstraniti do nepoškodovane podlage. S tehničnega in higienskega vidika tak omet ni več uporaben. 

Ali lahko takoj po odstranitvi poškodovanega ometa nanesemo nov omet?

Pred nanosom novega sloja ometa je priporočljivo, da se podlaga osuši. V nasprotnem primeru obstaja nevarnost dolgotrajnega neprijetnega vonja ali celo pojava plesni. Priporočamo, da za sušenje sten predvidite vsaj štiri tedne. Za hitrejše sušenje priporočamo uporabo sušilnikov oziroma razvlažilnikov prostorov.  

Kateri omet lahko uporabim?

Če poplava ni povzročila vnosa soli v zidove, priporočamo uporabo apneno-cementnega ali apnenega ometa. Zaradi lažjega prehoda vlage uporabimo omet, ki uravnava vlago (KlimaWhite).

Če so stene obremenjene s solmi oz. če o tem niste prepričani, je primernejša uporaba sanacijskega ometa iz programa Sanova. Tudi takrat, ko nimamo dovolj časa za sušenje. V primeru vlažnih zidov sanacijski omet zagotavlja vsaj suho površino ometa.

Prej je bil na steni mavčni ali apneno-mavčni omet, zdaj pa bi raje uporabil apneno-cementni omet. Ali je to v redu?

Uporaba apneno-cementnih ometov na podlagi, ki vsebuje mavec, lahko privede do novih poškodb. Pri reakciji mavca s cementom lahko nastanejo škodljive soli (etringit). Zato je treba stari omet odstraniti zelo previdno in v celoti (s peskanjem). Šele nato lahko nanesemo apneno-cementni omet.

Če peskanje ni mogoče, lahko zadostno zanesljivost dosežemo tudi z vezivi, ki so odporna proti sulfatom in so uporabljena v izdelkih Sanova.

Kako bo videti prehod novega ometa na stari omet?

Stika novega in starega ometa ni mogoče vedno izvesti brez vidnega prehoda. Poleg tega lahko na stiku pride do krčenja  ometa in nastanka razpok. Zato je pomembno, da pred nanosom naslednjih slojev dosledno upoštevamo potreben čas sušenja (pred finim ometom in pred barvanjem). S preplastitvijo celotne površine z ustreznim vrhnjim ometom se lahko izognemo vidnemu prehodu med novim in starim ometom. 

Ali lahko izvedem popravilo ometa, če je bila poplavna voda onesnažena z oljem?

Če podlago preizkusimo z omočenjem in ugotovimo, da se voda odbija in tvori kapljice, je površina zelo verjetno onesnažena z ostanki olj. Glede tveganja in vplivov na zdravje se posvetujmo z zdravstvenim osebjem. Onesnažene sloje je treba odstraniti. Površino betonskih zidov lahko v določenih primerih očistimo s posebnimi čistilnimi sredstvi in s tem tudi ublažimo neprijeten vonj. Kot novi omet lahko uporabimo apneni, apneno-cementni ali (v primeru obremenitve s solmi) sanacijski omet. Barvo z betonskih površin le stežka odstranimo z brušenjem. V tem primeru preostaneta le popolna odstranitev premazov in čiščenje podlage. 

POMEMBNO!


S sten, na katerih je bil mavčni omet, moramo pred ometavanjem z apneno-cementnimi ometi odstraniti vse ostanke mavca. 

Kot dodaten ukrep priporočamo, da prvih nekaj tednov v na novo ometanih prostorih pohištvo odmaknete od sten in tako zagotovite dobro prezračevanje prostora tudi za pohištvom (nevarnost kondenzacije, plesni itd.).

Prav tako počakajte z nanosom barve, tapet in/ali ploščic. V stenah je lahko še vedno vlaga in je potrebno izsuševanje.

0 Izdelek v košarici