Vrste estrihov
star_border

Vrste estrihov

Glede na konstrukcijo, ki upošteva razporeditev naslednjih slojev, ločimo:

1. Vezani estrihi (povezan s podlago)

Izvedejo se direktno na nosilno konstrukcijo (strop, temeljna plošča), brez delilnih slojev (npr. sloj izolacije) in so eno- ali večslojni. Pred izvedbo estriha na podlago nanesemo ustrezen osnovni premaz. Primerni so za zelo visoke obremenitve. 

Shema - vezani estrih

Uporabljamo ga takrat, ko je potrebno izravnati in/ali utrditi podlago ter izvesti estrih, običajno manjše debeline.

Vrsta podlage: vse mineralne podlage.
Področje uporabe: kleti, garaže.

2. Estrih nevezan na podlago (na ločilnem sloju) ali drseči estrih

Estrihi nevezan na podlago s t.i. „ločilnim slojem”, običajno s folijo (PE folija debeline 0,2 mm), ki omogočajo drsenje estriha po njej. Pri izvedbi takšnega estriha je potrebno zagotoviti, da so vsi izolacijski spoji ustrezno izvedeni. Primerni so pri večjih obremenitvah in nižjih zahtevah po toplotni in zvočni izolaciji. 

Shema - estrih na ločilnem sloju

Uporabljamo ga v primeru kritičnih podlag, slabše kakovosti (nizka trdnost, ostanki lepila, maščobe, ipd.) in v primeru nevarnosti vdora vlage iz podlage.

Vrsta podlage: npr. PE folija, ločilni sloj, filc.
Področje uporabe: kleti, garaže.

3. Plavajoči estrih (na sloju toplotne in/ali zvočne izolacije)

Pri stanovanjski gradnji, kjer sta toplotna in zvočna izolativnost ključnega pomena, plavajoči estrihi zadoščajo danim zahtevam. Takšna vrsta estriha je od podlage ločena s slojem izolacije (npr. plošče EPS, XPS ali iz mineralne volne MW). Pri takšnem sistemu je potrebno posebno pozornost nameniti pazljivi izvedbi izolacije na celotni površini. Izolacija po celotni površini omogoča doseganje pričakovanih lastnosti plavajočega estriha - toplotno- in/ali zvočnoizolativne.

Shema - plavajoči estrih

Uporabljamo ga v primeru uporabe toplotne in/ali zvočne izolacije.

Vrsta podlage: toplotna in/ali zvočna izolacija.
Področje uporabe: stanovanjski prostori, poslovni prostori, šole, javne zgradbe …

4. Plavajoči estrih s talnim gretjem (električno talno gretje ali sistem talnega gretja s cevno napeljavo na sloju toplotne izolacije)

Poleg funkcije plavajočega estriha izvedenega na toplotni izolaciji (npr. EPS ali mineralna volna), ta rešitev opravlja tudi funkcijo ogrevanja prostora s pomočjo vodnih inštalacij (grelne cevi) ali električnih elementov. Dodatna prednost takšnega sistema je optimalna porazdelitev temperature po prostoru in prihranek prostora (stene brez radiatorjev). Uporaba talnega gretja pomeni za estrih dodatne zahteve. Vsi Baumit estrihi so brez dodatkov primerni za prostore s talnim gretjem.

Shema - plavajoči estrih s talnim gretjem

Minimalna debelina sloja estriha nad cevmi talnega gretja (za klasične sisteme) je 40 mm (npr. za Baumit Alpha 2000).

Vrsta podlage: toplotna izolacija.
Področje uporabe: stanovanjski prostori, poslovni prostori, šole, javne zgradbe …

0 Izdelek v košarici