star_border


Pogosta vprašanja o estrihih

Fasada

Čemu služi estrih?

Na splošno je osnovna funkcija estriha, da služi kot podlaga za talne obloge. Estrih je običajno tanka, vsaj 4 cm debela, toga, talna plošča, enakomerne debeline. Od konstrukcije je lahko ločena s slojem zvočne izolacije. V tem primeru govorimo o najbolj pogosti vrsti estriha: plavajočem estrihu. Glede na konstrukcijo talnih slojev poznamo še drseče in vezane estrihe. Večinoma se v stanovanjskih objektih vgrajujejo plavajočih estrihi, ki služijo tudi za preprečevanje širjenja udarnega zvoka po konstrukciji objekta. Praviloma estrih leži, oziroma plava na sloju zvočne izolacije, debeline nekaj centimetrov. Za zvočno izolacijo se  običajno uporabljajo namenski proizvodi, ki so podobni toplotnim izolacijam. Na izolacijo so lahko položeni tudi različni sistemi talnega gretja, kjer se cevi gretja oblijejo z estrihom. 

Kakšne vrste estrihov poznamo? 

Glede sestavin so najbolj običajni cementni estrihi, v sodobni gradnji pa se uporabljajo tudi samorazlivni anhidritni estrihi, katerih glavna prednost je boljši izkoristek talnega gretja. Cementni estrih je lahko pripravljen na gradbišču, tako cementni kot anhidritni estrihi pa so lahko industrijsko pripravljeni kot gotove maltne mešanice, katerim med vgrajevanjem dodamo samo vodo.

Ali so estrihi in izravnalne mase Baumit primerne za vgradnjo, kjer je predvideno talno gretje?

Baumit estrihi in izravnalne mase so brez dodatkov primerni za vgradnjo talnega gretja. Pri vgrajevanju upoštevamo navodila proizvajalca talnega gretja.

Po koliko časa lahko polagamo parket na hitrosušeči estrih debeline 5 cm? 

Pri debelini estriha Baumit SpeedFaserEstrich E 300 SE 1  5 cm in normalnih klimatskih pogojih (temperatura > 15°C, relativna vlaga < 65%) je običajno po 24 urah vlažnost < 2 % (merjeno s CM napravo). Pred polaganjem obloge predlagamo, da polagalec opravi meritev vlažnosti.

Kdaj lahko pričnemo s talnim gretjem pri vgradnji Baumit Estrich E 225?

Pri talnem gretju lahko začnemo z ogrevanjem najhitreje 14 dni in najkasneje 16 dni po vgrajevanju. Ogrevanje lahko opravimo tudi kasneje, vendar pred polaganjem talnih oblog.

Kdaj lahko pričnemo s talnim gretjem pri vgradnji Baumit SpeedFaserEstrich E 300 SE 1?

Pri talnem gretju lahko začnemo z ogrevanjem najhitreje 1 dan po vgrajevanju. Ogrevanje lahko opravimo tudi kasneje, vendar pred polaganjem talnih oblog.

Kateri prednamaz uporabimo pri vgrajevanju izravnalne mase Baumit Nivello Quattro na estrih?

Vpojne podlage (estrihi, beton) predhodno obdelamo z Baumit Grund. Nevpojne podlage (kamen, obstoječa keramika) predhodno obdelamo z Baumit SuperPrimer.

Kateri material izbrati glede na potrebno debelino izravnave podlage?

     - Notranje površine: debelina izravnave 1 –20 mm → Baumit Nivello Quattro
     - Zunanje in notranje površine: debelina izravnave 3 –50 mm → Baumit Nivello 50
     - Notranje površine: debeline večje od 40 mm (pri normalnih obremenitvah) → Baumit Alpha 2000
     - Zunanje in notranje površine: debeline izravnave večje od 45 mm → Baumit Estrich E 225, SpeedFaserEstrich E 300 SE 1

0 Izdelek v košarici