Kako pa vi betonirate
star_border

Kako pa vi betonirate?

Ste vedeli, da beseda beton izhaja iz francoske besede »beton«? Slovar nam pove, da gre za snov, ki nastane z mešanjem gramoza, cementa in vode. Trenutno skorajda ni stavbe brez betona. Navsezadnje gre za enega najbolj uporabljenih gradbenih materialov.

Malo zgodovine
Zgodovina betona sega daleč v preteklost. Doslej najstarejši beton so odkrili na jugu Izraela. Vgrajen naj bi bil okoli leta 7000 pr. n. št., kot tlak v hišah. Bil je zmes žganega apnenca, vode in kamenja. Ponovno rojstvo betona se je zgodilo v času grškega in rimskega imperija. Rimljani so bili tisti, ki so izboljšali proizvodnjo betona in ga uporabili v številnih stavbah, ki stojijo še danes. Rimski beton je temeljil na hidravličnem cementu z veliko bistvenimi lastnostmi, podobnimi modernemu portlandskemu cementu.
Beton so ponovno odkrili in ga začeli razvijati šele v 18. stoletju. To je bil prvi korak do armiranega betona, ki je gradbenikom odprl nova obzorja.

Kateri način izbrati?

Med gradnjo imamo veliko dilem, ne samo glede vrste betona, temveč tudi o tem, kateri beton se bo najbolje obnesel oz. s katerim bomo najhitreje opravili delo. Ste za tradicionalni način z lopato, peskom in mešalcem? Raje uporabljate že pripravljeno betonsko mešanico v vrečah, ki ji dodate le vodo?

Klasičen način
Tisti, za katere je  odločilni dejavnik cena in ki imajo dovolj časa, pogosto posežejo po klasičnem načinu. Beton lahko naredimo z mešanjem gramoza, cementa in vode v pravih razmerjih. Tak beton je primeren za uporabo le pri enostavnih konstrukcijah in kadar zadostuje manjša trdnost betona. Za njegovo pripravo potrebujemo mešalec, samokolnico in lopato. V mešalec nalijemo vodo, dodamo gramoz in postopoma cement. Zmešate do želene konsistence. Ne pretiravajte z vodo! Preveč vode povzroča drobljenje in razpoke.

Beton iz betonarne
Velike konstrukcije, zahteve po kakovosti in prihranek časa so prednosti pri proizvodnji svežega betona v betonarnah. V primerjavi s klasično metodo lahko prihranite kar nekaj časa. Končna mešanica ima konstantno kakovost. Beton ima zajamčeno trdnost in je certificiran v skladu s standardi. Pomanjkljivost je, da morate hkrati naročiti veliko količino, zato ni primeren za manjše gradnje

Beton v vrečah
Beton v vrečah vsebuje suho mešanico peska, cementa in drugih dodatkov za boljšo obdelovalnost. Pred uporabo je dovolj, da ga zmešate z vodo, v mešalcu ali z električnim mešalnikom. Tudi tukaj je prednost konstantna kakovost in zajamčena trdnost betona. Beton v vrečah je sicer dražji od betona iz mešalca (klasike), a je odlična in kakovostna izbira za manjše površine in manjše konstrukcije ali dela na vrtu → temelji, kamniti zidovi, stopnice, okenske preklade, podložni betoni, vrtni zidovi in za neskončno uporabnih ter hkrati dekorativnih elementov.  

Naš namig: Baumit HobbyBeton ali Beton B20. Enostaven za uporabo in transport.

Baumit Beton B20

Beton B20
  • zmrzlinsko odporen

  • za majhna in velika betonerska dela

  • razred trdnosti C16/20

Baumit HobbyBeton

HobbyBeton
  • enostaven za uporabo

  • za hobi in profesionalno uporabo

  • razred trdnosti C25/30

0 Izdelek v košarici