star_border

Pogosta vprašanja o sanaciji poplavljenih fasad

Sanacija fasadnega sistema z izolacijskimi ploščami

Kdaj je fasadni sistem treba odstraniti?

Če je mogoče, fasadni sistem v območju poplavljenosti vedno odstranimo, ker tako omogočimo hitrejše izsuševanje zidu. V območju podzidka in pri toplotni izolaciji iz mineralne volne je fasadni sistem vedno treba odstraniti. Področje podzidka je po poplavi najbolj obremenjeno z vlago in morebitnimi solmi, kar negativno vpliva na lastnosti toplotne izolacije, strukturo in trdnost. Če takšnega fasadnega sistema ne odstranimo, lahko to kasneje privede do občutnih poškodb. Odstopanje izolacije, razpoke in plesen so samo nekatere izmed njih.  

Kako ugotovimo obseg škode?

Pri kratkotrajni zalitosti z vodo je smiselno, da si stanje izolacije temeljito pregledamo in ga dokumentiramo. To nam bo koristilo pri oceni škode za zavarovalnico, poleg tega se bomo tudi izognili morebitnemu nepotrebnemu delu. Morda bo mogoče ohraniti več, kot je videti na prvi pogled. 

Ali je treba celotno fasado preplastiti?

To je odvisno od obsega škode in želenega videza. Ker je na podzidku ali v primeru mineralne volne potrebna odstranitev izolacije, je po osušitvi treba na tem delu na novo vgraditi fasadni sistem. Nalepimo manjkajoče plošče in izdelamo nov armirni sloj. Zaključni sloj mora biti optično skladen z obstoječim, vendar se vidni razliki ni mogoče izogniti. Če smo pripravljeni na večji vložek za enoten videz fasade, celotno fasado preplastimo z novim armirnim in zaključnim slojem. 

Sanacija fasadnega ometa

Ali lahko zunanji zid omečemo z enakim ometom, kot je obstoječi omet?

Samo če je zid popolnoma suh in brez soli, ga lahko omečemo z enakim ometom. Če je v zidu še vedno prisotna vlaga ali soli, je treba uporabiti sanacijski omet. 

Ali lahko poplavna voda vsebuje snov, ki škodujejo stavbi?

Ta možnost vsekakor obstaja. V določenih pogojih je lahko v poplavni vodi raztopljenih več snovi, ki povzročijo tvorjenje za zgradbo škodljivih soli. Da se na novem ometu ne bi kmalu po sanaciji spet pokazale poškodbe, je treba prizadete zidove preveriti glede vsebnosti soli. Če so prisotne škodljive soli, je rešitev le ustrezen sistem sanacijskih ometov.

Kako izvedemo prehod novega ometa na stari omet?

Stika novega in starega ometa ni mogoče vedno izvesti brez vidnega prehoda. Poleg tega lahko na stiku pride do krčenja ometa in nastanka razpok. Zato je pomembno, da pred nanosom naslednjih slojev striktno upoštevamo potrebni čas sušenja (pred finim ometom in pred barvanjem). S preplastitvijo celotne površine z ustreznim vrhnjim ometom se lahko izognemo vidnemu prehodu med novim in starim ometom. 

0 Izdelek v košarici